Hard tegen hard: 3M vecht juridische strijd uit met Vlaamse overheid over omstreden fabriek in Zwijndrecht

3M heeft bij de Raad van State een beroep ingediend tegen de beslissing van de omgevingsinspectie van de Vlaamse overheid om bepaalde productieprocessen in zijn fabriek in Zwijndrecht stop te zetten. Dat meldt het chemiebedrijf zondag in een persverklaring.

Het departement Omgeving en het agentschap Zorg en Gezondheid maakten vrijdag bekend dat 3M de productielijnen die PFAS uitstoten, minstens tijdelijk moet stilleggen. Het bedrijf was er niet in geslaagd om de omgevingsinspectie ervan te overtuigen dat de uitstoot van de fabriek de omgeving niet verder belast.

Nu heeft 3M beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de opgelegde maatregelen. “Deze maatregelen zouden verhinderen om onze wereldwijde klanten uit belangrijke sectoren te dienen, en dit zonder duidelijke voordelen voor de volksgezondheid of het milieu”, zegt de multinational in een persverklaring.

“Overgangsperiode nodig”

Het bedrijf zegt bereid te zijn om nieuwe controletechnologieën te installeren en het productieproces waar nodig bij te sturen, maar vraagt daarvoor tijd. “Deze veranderingen kunnen echter slechts worden doorgevoerd met een redelijke overgangsperiode, binnen een wettelijk kader, en in overleg, zodat de gekozen technologie aan onze gezamenlijke doelstellingen kan voldoen”

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werkt het beroep niet opschortend. Dat betekent dus dat de productieprocessen vooralsnog stopgezet moeten worden, in afwachting van een uitspraak van de rechter.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20