Vlaamse kritiek op “pasjesmaatschappij” gaat netjes de koelkast in

De lijn langs coronapasjes wordt stillaan gelijkgetrokken in Vlaanderen. Het is Jan Jambon (N-VA), de Vlaamse minister-president, die in zijn Vlaamse regering de lieve vrede bewaart. Immers, CD&V had met Hilde Crevits vrijdag en gisteren duidelijk aangegeven dat ze openstaat voor het gebruik van de coronapasjes. Burgers die zo’n pasje niet kunnen voorleggen zouden de toegang kunnen worden ontzegt tot onder meer de horeca of ziekenhuizen.

  • En kijk, in het weekend riep Bart De Wever (N-VA) nog “de vrijheid” uit voor Vlaanderen, (“Na anderhalf jaar van opofferingen wordt het tijd dat Vlamingen hun basisrechten en vrijheden terugkrijgen”), op maandag zet Jambon toch de deur open voor die pasjes. Nu had De Wever zich ook niet helemaal tegen die pasjes uitgesproken, hij had het onder andere eerder over de afschaffing van de mondmaskerplicht: maar op z’n minst blijft het beeld van een wat vreemde sequentie in de communicatie hangen.
  • Nu klinkt het “dat de Vlaamse regering zal onderzoeken of in bepaalde omstandigheden de uitbreiding van de coronapas nuttig of nodig kan zijn”. De kritiek op de ‘pasjesmaatschappij’, die klonk zowel bij Open Vld als N-VA, gaat dus netjes de koelkast in: een “studieronde” zal tegen vrijdag bepalen hoe Vlaanderen erin zit.
  • De kans dat daarbij bepaalde regio’s of zelfs gemeentes meer gaan mogen dan anderen, is niet groot. Dat vindt men bij Jambon zelf alvast geen goed idee: lokale sheriffs meer macht geven is het laatste wat men wil. Die les lijkt dus wel geleerd uit de vorige crisisaanpak.
  • Het lijkt erop dat het eerder een coronapas wordt in onder meer de zorginstellingen en andere specifieke zaken, zoals nachtclubs.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20