“Ja, een betaalde feestdag: wat mij betreft moet die er zo snel mogelijk komen voor 11 juli, maar dat is iets wat via de Nationale Arbeidsraad moet gaan”, zo legde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren uit aan VTM. Met andere woorden: Vlaanderen moet toch bij het federaal niveau langs, om daar een feestdag los te wrikken voor zichzelf.
- “Maar er is een eenvoudige oplossing mogelijk. Elk jaar is er wel één feestdag die op zaterdag of zondag valt, en dat zouden we dan telkens kunnen vervangen door 11 juli”, zo stelde Jambon, die daarover hoopvol was, want “er is iets aan het bewegen, misschien is het tegen volgend jaar in orde”. Voorlopig niet dus, en dus hebben de Vlaamse ambtenaren wel vrij, maar de federale niet.
- Overigens gaf Jambon gisteren al z’n speech, aan de Groeningenkouter in Kortrijk. Vandaag is het aan Philippe Close (PS) als Brusselse burgemeester, in zijn stadhuis, en dan aan Liesbeth Homans (N-VA) als Vlaams Parlementsvoorzitter. Daarna is er op de binnenplaats de traditionele receptie, meestal de reden waarom mensen naar Brussel afzakken.
- Jambon bracht een opvallend optimistische speech, waarbij hij pleitte voor “meer zelfvertrouwen, en meer geloof in de toekomst”. Gewaagd, op moment wanneer zowat elke econoom een recessie, hoge rentes en een blijvende energiecrisis voorspelt.
- Maar kijk: “Vlaanderen moet zijn vleugels uitslaan”, zo was het motto. Wat volgde klonk helemaal niet ‘Vlaams’ qua insteek, eerder Nederlands, of zelfs Amerikaans van mentaliteit:
- “We moeten onze bescheidenheid opzij durven te zetten. Bescheidenheid siert, maar hindert ons weleens om met de nodige trots op de bühne te staan.”
- “Vlamingen zijn een fantastisch volk, maar we hebben de verfoeilijke neiging onze eigen vleugels te laten afknippen. Laten we ophouden glazen die halfvol zijn, halfleeg te noemen.”
- “We moeten ophouden onszelf complexen en depressies aan te praten. We moeten stoppen met zurigheid, stoppen met negativisme.”
- “We staan verdorie aan de top van de wereld, maar we beseffen dat onvoldoende. En als we het beseffen, vergeten we het uit te stralen.”
- En uiteraard herhaalde Jambon z’n ‘dada’: de Vlaamse zelfontplooiing wordt gehinderd door “een verwrongen en muurvaste staatsstructuur”. Daarbij verwees hij op VTM heel expliciet naar de arbeidsmarkt. Die wilde Vivaldi ook wel ‘asymmetrisch’ maken, met wat meer bevoegdheden voor de deelstaten. Maar daar is voorlopig weinig van in huis gekomen.
- “De realiteit is zo anders in Vlaanderen en Wallonië, waar men nog veel meer werklozen heeft. Bij ons gaat het vooral om langdurig zieken: daar is een enorm potentieel om aan te boren, in de Vlaamse arbeidsmarkt”, zo stelde Jambon, die schermde met “29 voorstellen vanuit zijn Vlaamse ploeg, voor een asymmetrische arbeidsmarkt”. Niet toevallig komen die van het cd&v-kamp, dat de Vlaamse minister van Werk levert, maar federaal ook in Vivaldi zit natuurlijk.