Het was een besparing op de energiefactuur, vanuit de Vlaamse regering, die minister van Energie Zuhal Demir triomfantelijk kon aankondigen: niet langer extra overheidssteun voor de 1.200 grote en overgesubsideerde installaties van grote investeerders in zonnepanelen. Die subsidie kwam tot nu als heffing bovenop de energiefactuur van de gezinnen.
- Dat dit niet evident lag binnen haar eigen N-VA, waar nogal wat fans zitten van grootinvesteerder Fernand Huts, maakte het voor Demir een extra zoete overwinning, toen ze het erdoor kreeg. Huts zelf protesteerde overigens fel, en trok naar de rechter.
- Maar nu is de vraag of de maatregel niet de verkeerde treft. Want ODE Vlaanderen, een belangengroep van de sector, beweert dat de maatregel van Demir vooral KMO’s zal treffen, en coöperaties van burgers die samen investeerden in zonnepanelen. “Er worden minstens 2.000 Vlaamse installaties getroffen, en twee derde daarvan zijn kleine spelers”, claimt Dirk Van Evercooren, de directeur van ODE Vlaanderen in De Tijd, die er de voorpagina voor gaf.
- Of die boodschap veel zoden aan de dijk brengt, is maar de vraag. Demir zelf, op dienstreis in de VS (ze ging joggen rond het Witte Huis gisterenmorgen), om er onder meer het Vlaams toerisme te promoten, reageerde fel: “Van organisaties die te midden een energiecrisis het onverdedigbare blijven verdedigen heeft de Vlaamse regering geen lessen te leren. Gezinsinstallaties worden niet geraakt én we voorkomen dat talloze Vlamingen het subsidiefeestje betalen van zij die hun centen al terugverdienden.”
- Hoe dan ook beleven de eigenaars van zonnepanelen, groot en klein, gouden tijden: in advertenties om panelen te plaatsten, schermt men nu met een terugverdientijd van minder dan twee jaar op de investering.