Hoe gaat het nu met de Russische vloot op de Zwarte Zee? Steeds minder goed, zo blijkt

Het Verenigd Koninkrijk (VK) zei dinsdag dat de Russische vloot op de Zwarte Zee momenteel moeite heeft om de controle te behouden. Dat zou de invasie van Oekraïne verder ondermijnen.

De effectiviteit van de vloot zou zwaar beperkt zijn. Er zouden enkel patrouilles plaats kunnen vinden in de wateren rond de kust van de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. 

De vloot zou wel nog grondoffensieven ondersteunen door langeafstandsraketten te gebruiken, maar volgens het Britse ministerie van Defensie neemt het momenteel een “defensieve houding” aan.

Het verlies van het vlaggenschip de Moskva, een “aanzienlijk deel van de marine straaljagers” en de controle over Slangeneiland hebben daar allemaal toe bijgedragen, aldus het ministerie. Daardoor zou de Russische marine nu niet meer over genoeg capaciteit beschikken om een amfibische aanval op de havenstad Odessa uit te voeren. 

Oekraïnse functionarissen lieten in juli al weten de vloot in de Zwarte Zee in het visier te willen nemen. Hoewel er nog geen officiële aanval is uitgevoerd, zijn er de voorbije weken wel een paar noemenswaardige incidenten gebeurd op het schiereiland, dat tot nu toe buiten het bereik van Oekraïne lag.

Eind juli werden bijvoorbeeld de feestelijkheden voor de Dag van de Russische marine, een Russische nationale feestdag, stopgezet nadat een droneaanval werd uitgevoerd op het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot in de havenstad Sevastopol. Hoewel niet duidelijk is of Oekraïne achter de aanval zat, die diep in bezet gebied plaatsvond, beweerde Rusland alvast van wel.

Kort daarna, op 10 augustus, werd de luchtmachtbasis in Saki, op zo’n 200 kilometer van het front, opgeblazen. Volgens Rusland ging het om een ongeluk met opgeslagen munitie, maar dat lijkt twijfelachtig: er zouden een reeks explosies hebben plaatsgevonden, waarbij een aantal vliegtuigen werden opgeblazen. Het is overigens niet de eerste keer dat Rusland hetzelfde smoesje gebruikt: toen de Moskva in april werd gezonken, beweerde het land ook dat ontploffende munitie de boosdoener was.

Ten slotte werd op dinsdag een nieuwe aanval gemeld, deze keer op een munitiedepot in het noorden van de Krim, in het dorp Mayskoye. Ook dat dorp bevindt zich dieper achter de vijandelijke linies, wat suggereert dat Oekraïne beschikt over nieuw wapentuig. De wapens waarvan bekend is dat ze door het Westen werden geleverd, zijn niet in staat om zo ver te slaan. 

(fjc)

Meer