VK komt met plan voor stablecoin-crash. Britten vrezen zonder regelgeving economisch domino-effect

VK komt met plan voor stablecoin-crash. Britten vrezen zonder regelgeving economisch domino-effect
Rishi Sunak, minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, rechts, en Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England (BOE), links — bron: Getty Images

Her Majesty’s Treasury, het Britse ministerie van Financiën, stelt een nieuwe insolventieregeling voor bij faillissementen van stablecoins, cryptomunten gelinkt aan fiatvaluta zoals de euro. Bedoeling is om een mogelijke crisis in het financiële systeem te voorkomen.

Waarom is dit belangrijk?

Regelgevers zien stablecoins als potentieel risico voor het bredere financiële systeem, omdat de grootste munten beweren dat zij door traditionele activa worden gedekt. Financiële waakhonden verwachten ook dat deze tokens op grotere schaal gebruikt zullen worden bij transacties, aangezien ze vaak sneller zijn dan de standaardmethoden om geld te versturen.

De ineenstorting van Terra, een algoritmische stablecoin die ontworpen was om de waarde van 1 dollar te volgen zonder de rugdekking van cashreserves, heeft de bezorgdheid van de regelgevers over de ondoorzichtigheid en de potentiële kwetsbaarheid van deze markt vergroot.

Toezicht door centrale bank

De Britse regering zei daarom te zullen nagaan of een nieuw wettelijk kader nodig is om het risico te verminderen voor beleggers die grote stablecoins aanhouden. Dat melden de nieuwssites CoinDesk en de Financial Times.

Zo stelt de Treasury in een vandaag gepubliceerd consultatiedocument voor om de Bank of England (BoE), de Britse centrale bank, een grotere bevoegdheid te geven in dit domein. De BoE zou administrateurs aan mogen stellen om toezicht te houden op insolventieregelingen met failliete stablecoin-bedrijven.

“De gebeurtenissen op de cryptomarkten hebben (…) aangetoond dat er behoefte is aan een passende regelgeving om de risico’s voor de consument, de marktintegriteit en de financiële stabiliteit te helpen beperken”, klinkt het in het voorstel, dat door het parlement zal worden behandeld wanneer de tijd het toelaat.

“Veel tokens gaan falen”

Met de ineenstorting van TerraUSD, en ook de cryptomunt Luna waaraan het gekoppeld was, ging 50 miljard dollar in rook op. Voor Gary Gensler, topman van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, is dit reden tot bezorgdheid voor de rest van de cryptomarkt.

“Ik denk dat veel van deze tokens gaan falen. Ik vrees dat er in cryptomarkt (…) veel mensen schade zullen lijden, en het zal een deel van het vertrouwen in die markt in het algemeen ondermijnen”, liet hij een 10-tal dagen geleden optekenen door Business Insider.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.