VK keurt bouw eerste Britse steenkoolmijn in drie decennia goed

VK keurt bouw eerste Britse steenkoolmijn in drie decennia goed
Bevoegd minister Michael Gove — foto: Getty

De nieuwe Britse mijn moet cokeskolen leveren voor gebruik in de staalindustrie, en niet om elektriciteit op te wekken. De beslissing om de vergunning voor het project goed te keuren, werd al meerdere malen op de lange baan geschoven. Ze krijgt intussen veel kritiek te verduren van groene politici en klimaatbewegingen.

Waarom is dit belangrijk?

Het verbranden van steenkool zou de meest vervuilende manier zijn om elektriciteit te produceren. Bij het proces komen namelijk veel CO₂ en andere broeikasgassen vrij; die uitstoot geldt als een van de belangrijkste aandrijvers van de klimaatontwrichting. Gewaarschuwd wordt dan ook dat de mijn de Britse netto-nul-doelstellingen bedreigt: het VK zou volgens een schatting tegen 2050 ongeveer 100 miljoen ton koolstofdioxide per jaar moeten verwijderen uit de lucht om CO₂-neutraal te zijn.

De feiten: Het Engelse graafschap Cumbria, in het noordwesten van het land, krijgt er een koolmijn bij – de eerste nieuwe in het land in maar liefst 30 jaar.

  • Het ‘Woodhouse Colliery’-project komt er in het havenplaatsje Whitehaven, op het terrein van een uitgediende chemische fabriek. De mijn zal zo’n 23 hectare (zo’n 60 voetbalvelden) bestrijken.
  • Woodhouse Colliery vertegenwoordigt een investering van 165 miljoen pond (191 miljoen euro), en zal naar verwachting 500 mensen tewerkstellen.
  • Het project werd oorspronkelijk in 2019 goedgekeurd door de lokale overheid, maar de goedkeuring werd vervolgens door de Britse regering uitgesteld, die een onderzoek begon.

Staal

De productiedoelstellingen: hoe en hoeveel?

  • Na volledige ontwikkeling zou het project ongeveer 3 miljoen ton steenkool per jaar moeten opleveren, of: ongeveer 18 procent van het jaarlijkse verbruik in het Verenigd Koninkrijk, zo schrijft de Financial Times (FT).
  • De steenkool zal van onder de Ierse Zee worden gewonnen, weet VRTNWS.
  • De bevoegde Britse minister, Michael Gove, verleende de goedkeuring op voorwaarde dat de ondergrondse transportband, die de cokeskolen uit de mijn naar een trein brengt, door de aarde wordt getunneld en niet in een sleuf wordt aangelegd.
  • West Cumbria Mining, het bedrijf achter het project, zegt aan de BBC dat de cokeskolen zullen worden gebruikt voor de staalproductie in het VK en Europa.

‘“Ontstellend” voor klimaatdoelen’ versus ‘directe jobcreatie’

De reacties: Critici zeggen dat het project absurd is omdat de vraag naar cokeskolen sowieso afneemt. Ook zou de mijn de klimaatdoelstellingen ondermijnen. Voorstanders stellen echter dat de mijn jobs creëert en de noodzaak om steenkool te importeren, zal reduceren.

  • ‘Friends of the Earth’, een internationaal netwerk van milieubewegingen, noemt de toekenning van de vergunning “ontstellend”. “Deze kortzichtige beslissing is slecht nieuws voor het klimaat en het welzijn van de regio op lange termijn”, liet Ruth Balogh, coördinator van de lokale tak van de organisatie, optekenen door de FT. “West Cumbria heeft duurzame groene banen nodig voor de toekomst – geen vuile kolenmijn.”
  • Ook voormalig Tory-premier Boris Johnson was geen voorstander van het project. Zo uitte hij tijdens zijn regeerperiode de verzuchting dat hij “geen voorstander is van meer steenkool”. Maar beide conservatieve parlementsleden uit de regio, Mark Jenkinson en Trudy Harrison, hebben de komst van de mijn verwelkomd.

Wereldwijd

Verder: Steenkool is eigenlijk nog steeds big.

  • In juli meldde het International Energy Agency (IEA) dat de exploitatie van steenkool dit jaar het recordniveau van 2013 wellicht zal breken.
  • Uit een recenter rapport blijkt dat over de hele wereld honderden nieuwe steenkoolmijnen en -krachtcentrales in ontwikkeling zijn.
  • Het grootste deel van deze projecten wordt op touw gezet in China, India, Australië, Rusland en Zuid-Afrika. De nieuwe mijnen zouden de productie van steenkool gebruikt in elektriciteitscentrales, met meer dan een derde kunnen verhogen, zo blijkt uit het rapport.
  • Toch zien energiedeskundigen vanaf 2024 de Europese vraag naar steenkool gevoelig afnemen, vanwege de energietransitie. “Op korte termijn zien we een comeback van steenkool. Op de langere termijn, niet echt”, zei Fabian Rønningen van Rystad Energy aan Business Insider.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.