Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vivaldi staakt formatiegesprekken voorlopig: ‘Echt onwerkbaar met Bouchez’

Logo Business AM
Politiek

20/09/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Georges-Louis Bouchez (MR)

De formatiegesprekken voor een nieuwe federale regering liggen momenteel stil. Het probleem ligt bij Georges-Louis Bouchez (MR), die op de rem staat. ‘Het is echt onwerkbaar met deze man’, verwoordt een onderhandelaar het.

Voor de Vivaldi-partijen is dit het weekend van de waarheid. Zaterdag stond onder meer de begroting op de agenda en vandaag/zondag moet in principe een formateur aangeduid worden. Dat is dan meteen de man die de zaak ook straks zal leiden als eerste minister. Een tussenoplossing, zoals nog eens twee formateurs, werd hier en daar geopperd, maar zoals de sfeer en de voorbije dagen was, zou men toch moeten trancheren.

Alleen was dat buiten Georges-Louis Bouchez gerekend. Hij blijft het premierschap opeisen, weigert de opgesoupeerde punten voor Europees Commissaris Didier Rynders (MR) mee te rekenen en vertelt de Franstalige socialisten (PS) wie ze een plekje in de regering mogen geven en vooral wie niet. Zo ziet hij Paul Magnette liever niet instappen. ‘Ook als premier zou hij voor mij de voorzitter van de PS blijven, en dat is niet goed. Deze regering is te belangrijk om ze te infecteren met onze onderlinge concurrentiestrijd’, zei hij zondag in een interview met Humo.

‘Lak aan regels’

‘Akkoorden die in detail door de sherpa’s zijn uitgewerkt, daar komt hij doodleuk met de voorzitters op terug. ‘Alleen het woord van de voorzitters telt’. Hij loopt dan naar Humo, om te verklaren dat hij ‘lak heeft aan alle conventionele regels’. Ja, dat hebben wij mogen vaststellen’, zo zegt een bron aan de onderhandelingstafel.

Het interview op de website van het tijdschrift is dus bijzonder slecht gevallen. De MR-voorzitter hield daarin een heftig pleidooi voor zijn premier, Sophie Wilmès. Hij ontkent niet dat Alexander De Croo (Open Vld) en Koen Geens (CD&V) valabele kandidaten zijn, maar ‘Sophie heeft haar leiderschap bewezen tijdens de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Zij incarneert het evenwicht tussen alle partijen en is populair in de drie regio’s. Gaan we nu tegen haar zeggen: ‘Merci et salut’?’

Vivaldi rechtser

In datzelfde gesprek beweert hij nog dat Vivaldi veel rechtser zal zijn dan het potentiële akkoord dat N-VA en PS onderhandeld hadden. ‘Toen we die paars-gele nota lazen, vielen we van onze stoel. De N-VA had het hele sociaaleconomisch programma van de PS aanvaard. Er stonden meerwaardebelastingen in, en in ruil zou België uitgekleed worden.’

‘Bouchez heeft heel weekend lang echt maar één ding getoond: dat hij lak heeft aan deze onderhandelingen. Te laat verschijnen, vroeger weggaan, omdat hij een ‘evenement moet bijwonen’. Wat dat dan is? Iedereen heeft er het raden naar’, zo zegt een hoge bron aan tafel nog.

Lees vanavond meer in een extra editie van onze politieke nieuwsbrief Wetstraat Insider.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks