Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 21 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vivaldi-partijen beloven regeringsverklaring op 1 oktober, oppositie witheet over gebrek aan vertrouwenstemming Wilmès II

Logo Business AM
Politiek

17/09/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Twitter

Tijdens de plenaire zitting in de Kamer heeft MR-Kamerlid Benoît Piedboeuf aangekondigd dat de regeerverklaring er op 1 oktober komt. De vergadering verliep tumultueus omdat onder meer N-VA en Vlaams Belang meteen een vertrouwensstemming eisten.

De zitting stond grotendeels in het teken van de politieke belofte die premier Sophie Wilmès op 17 september maakte. Ze gaf toen te kennen dat ze over exact zes maanden – vandaag, dus – naar de Kamer zou komen om opnieuw het vertrouwen te vragen. Nochtans is dat niet nodig, want een regering die het vertrouwen kreeg, kan gerust blijven zitten.

Omdat de regeringsonderhandelingen tussen de Vivaldi-partijen vertraging opliepen door een coronabesmetting bij preformateur Egbert Lachaert (Open Vld) en de daaropvolgende quarantaine van bijna alle partijvoorzitters, blijft de regering nog even zitten. Het is de bedoeling om over twee weken over te nemen met een definitieve regering.

Dure belofte

De oppositie ging wild tekeer om Wilmès te herinneren aan haar dure belofte en het kwam zelfs tot een zwaar conflict tussen Kamer-voorzitter Patrick Dewael (Open Vld) en N-VA-fractieleider Peter De Roover. Die laatste wilde bij de start van de zitting meteen een vertrouwensstemming, wat Dewael weigerde. Het debat over het vertrouwen zou later in de namiddag aan bod komen door de interpellatie van Vlaams Belang-fractieleider Pas.

Tot zo’n vertrouwensstemming komt het niet, want de Vivaldi-partijen dienen een eenvoudige motie in om het probleem op te lossen. ‘Namens de zeven onderhandelende partijen die samen goed zijn voor 87 zetels in het parlement, dien ik straks een eenvoudige motie in’, zei Kamerlid Piedboeuf (MR).

In de rangorde van het Kamerreglement staat een eenvoudige motie hoger dan de motie van wantrouwen die het Vlaams Belang indiende, waardoor de vertrouwensstemming niet doorgaat. ‘Ik zal ook een ordemotie neerleggen die vraagt dat er op 1 oktober een regeringsverklaring komt’, vulde Benoît Piedboeuf (MR) nog aan.

Lees ook: Vivaldi in vieze papieren, na torpedo van Pieter De Crem: twijfels of CD&V überhaupt ooit ‘stabiel’ meedoet

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.541
 • Aantal
  doden
  1.124.668
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks