De debetkaart van Visa komt eindelijk naar België. Het bedrijf probeert de markt al jaren open te breken en heeft nu een samenwerking afgesloten met BNP Paribas Fortis.
Visa wil tegen eind dit jaar vier miljoen betaalkaarten vervangen. Voor de klant betekent dit in de eerste plaats toegang tot een groter netwerk -Visa zegt het grootste aantal winkelpunten te bedienen- maar op termijn zijn dus ook nieuwigheden niet uitgesloten.
Samenwerking met BNP Paribas Fortis
De markt van betaalkaarten in België wordt al jaren gedomineerd door Maestro. Visa is in ons land vooral bekend als kredietkaart, terwijl het bedrijf in andere landen ook gewone betaalkaarten aanbiedt.
Daar komt nu verandering in, want Visa gaat met BNP Paribas Fortis samenwerken, zo maakten beide partijen dinsdag bekend. Het gaat om een ‘langetermijnovereenkomst’, financiële details werden niet meegedeeld.
Vanaf het voorjaar start dus een grote operatie, want tegen het einde van het jaar wil BNP Paribas Fortis alle vier miljoen debetkaarten hebben omgezet naar een Visa-debetkaart. De klanten hoeven hiervoor niets te doen: ze krijgen hun nieuwe kaart thuis toegestuurd en kunnen dezelfde pincode blijven gebruiken, luidde het dinsdag op een persconferentie.
In gebruik bij 70 miljoen handelaars
De debetkaart is nog altijd een populair betaalmiddel, de markt van debetkaarten is in België 7,5 keer groter dan die van de kredietkaarten. Het gebruik is door de coronapandemie zelfs nog gestegen, zo blijkt. De Belg gebruikt minder cash (-47 pct minder afhalingen in 2020) en betaalt meer met kaart in de winkel en online (+67 procent tegenover 2019). Ook het contactloos betalen kende een forse opmars: het gebruik verdrievoudigde ruimschoots op een jaar tijd. Kredietkaarten beantwoorden bovendien aan een andere behoefte van de klant, klonk het dinsdag. Voor Visa is het dus belangrijk om ook aanwezig te zijn op de markt van de gewone betaalkaarten.
De Visa-debetkaart heeft als voordeel dat ze wereldwijde naamsbekendheid geniet. Bovendien beschikt Visa over het grootste klantennetwerk: de kaart wordt aanvaard bij meer dan 70 miljoen handelaars.
Op termijn zijn ook nieuwigheden mogelijk, zoals het gebruik van biometrische kenmerken of de introductie van een ‘companion card’. Dat is een tweede betaalkaart, gekoppeld aan dezelfde bankrekening maar met een aparte pincode. Met die kaart kan bijvoorbeeld een mantelzorger dan boodschappen doen voor een hulpbehoevend persoon.