Virologen Van Ranst en André: ‘Maak gezondheidszorg helemaal federaal’

De virologen Marc Van Ranst en Emmanuel André, die tijdens de coronacrisis niet uit de media weg te slaan zijn, scharen zich achter Belgicistische B Plus, dat van gezondheidszorg een volledig federale bevoegdheid wil maken.

  • B Plus, een Belgicistische club die vecht voor het behoud van het federale België, roert zich in het gezondheidsdebat. En daarbij schakelen ze de ‘power’ in van virologen, die de afgelopen coronacrisis ware mediasterren geworden zijn.
  • Zo ondertekenen Emmanuel André en Marc Van Ranst een tekst, een vrije tribune in De Tijd en L’Echo, waarin ze pleiten tegen de splitsing van de gezondheidszorg en vóór herfederalisering. ‘Er zijn natuurlijk verschillen tussen Vlamingen en Walen. Maar ook binnen Vlaanderen zijn er verschillen. De verschillende noden per regio zijn te relativeren’, zo schrijven ze.
  • Daarmee nemen ze een erg politiek standpunt in: onder meer N-VA en CD&V zijn uitgesproken voorstanders van het verder splitsen van de gezondheidszorg. De afgelopen crisis, met negen bevoegde ministers van Volksgezondheid en Welzijn, maakte vooral duidelijk dat de versnippering gevaarlijk werkt.
  • Maar Open Vld pleitte er net voor om meer bevoegdheden weer federaal te brengen, iets wat ook de groenen willen. De socialisten toonden zich voor de schermen ook voorstander van ‘meer België’, terwijl achter de schermen een heel andere boodschap klinkt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20