Het bedrijf Virgin Hyperloop heeft de Amerikaanse staat West Virginia uitgekozen voor de bouw van een centrum voor de certificering van innovatieve systemen voor supersnel vervoer. De site krijgt ook een testbaan. Met het project is investering gemoeid van 500 miljoen dollar.
De hyperloop is een systeem dat pods met passagiers en vracht tegen hoge snelheden door vacuümbuizen moet kunnen transporteren. Daarbij wordt gewag gemaakt van snelheden van 1.000 kilometer per uur en meer.
Oude steenkoolmijn
‘De site is het eerste testcentrum in de Verenigde Staten waar voorgestelde hyperloop-projecten zullen kunnen worden geëvalueerd,’ aldus het persbureau Reuters.
De hyperloop maakt gebruik van magnetische levitatie. De technologie zorgt er ook voor dat de verplaatsingen nagenoeg geen enkele geluidsoverlast veroorzaken. Met de hyperloop zou een reis tussen New York en Washington slechts dertig minuten duren. Daarmee is de technologie twee keer sneller dan een commercieel vliegtuig. Een hogesnelheidstrein zou voor de verbinding twee uur nodig hebben.
Het nieuwe complex is gevestigd op de site van een voormalige steenkoolmijn. De bouwwerken zouden over twee jaar van start moeten kunnen gaan. Over vijf jaar zouden al een aantal diensten moeten kunnen worden opgestart. Tegen het einde van het decennium zou de site met zijn commerciële activiteiten moeten kunnen beginnen.
De site krijgt onder meer een testbaan met een lengte van net geen 10 kilometer. De autoriteiten kunnen die infrastructuur gebruiken om onder meer een aantal veiligheidsnormen voor het gebruik van de hyperloop te bepalen. Virgin Hyperloop zal er eveneens zijn product en infrastructuur kunnen testen.
India
Virgin Hyperloop heeft tot nu toe al meer dan 400 miljoen dollar opgehaald. Naast Richard Branson, oprichter van de groep Virgin, was dat geld vooral afkomstig van rederij DP World uit de Verenigde Arabische Emiraten. Voor de keuze van de testsite evalueerde Virgin Hyperloop locaties in zeventien Amerikaanse staten.
Ondertussen werkt Virgin Hyperloop nog altijd aan de realisatie van een verbinding tussen de steden Mumbai en Pune. Het was de bedoeling om die lijn nog dit jaar in gebruik te nemen, maar de uitbraak van de corona-pandemie heeft de werken sterk vertraagd. Virgin Hyperloop heeft ook een onderzoekcentrum in de buurt van Las Vegas in de Amerikaanse staat Nevada.
Virgin is niet het enige bedrijf dat toepassingen rond het hyperloop-principe ontwikkelt. Onder meer het Canadese bedrijf Transpod en de Spaanse onderneming Zeleros werken in dezelfde richting. De Boring Company van Elon Musk is al langer met het idee bezig. De hyperloop levert de reiziger niet alleen tijdwinst op, maar kan ook een antwoord helpen bieden aan problemen die door congestie en milieuvervuiling worden gecreëerd.