Dat Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne ook minister van de Noordzee is, zullen ze geweten hebben in New York. Daar nam de Kortrijkzaan deel aan een top van de ‘Blue Leaders’, landen die zich verenigen rond het lot van de oceanen. Die werd gehouden in het poepsjieke Plaza Hotel, aan Central Park.
Meest actieve deelnemer, zowat de energie van Doel 3, is zonder twijfel Van Quickenborne, die als ‘head of state’ (niemand had blijkbaar de organisatoren verteld dat hij slechts vicepremier is) het ontbijtpanel mag leiden, rond de bescherming van de oceanen. En omdat de liberale vicepremier maar 24 uur in New York is, en de tijd daar 6 uur achterloopt op Europa, is hij zichtbaar frisser zo vroeg op de ochtend dan de meeste andere sprekers op dat uur: ministers van onder meer Curaçao, de Seychellen, Chili, en Panama.
“Ik voel zo veel positieve energie hier in de kamer, heel veel vastberadenheid om er samen voor te gaan, en samen onze oceanen te redden“, zo kirt Van Quickenborne, in het diepst van zijn gedachten helemaal Amerikaans in z’n podium-aanpak.
Die Blue Leaders is een groep landen, die samen ijveren voor een nieuw VN-verdrag dat de oceanen meer en beter moet beschermen. Dat Van Quickenborne er zich zo voor inzet, heeft misschien meer met zijn eigen hyperactiviteit te maken, maar hij lijkt die strijd alvast te menen. “Toen het in het voorjaar op de VN mislukte om dat verdrag te tekenen, was de minister van Samoa in tranen. En daarom kom ik nu ook naar hier: wanneer krijg je anders de kans om de leiders van bijvoorbeeld Vanuatu en Samoa te zien? Die eilanden zijn heel hard bezig met hun oceanen.”
Van Quickenborne doet hard zijn best om er wat groepsgevoel in te steken, in zijn bonte coalitie. Tijdens de groepsfoto wil hij plots dat alle ministers de spierballen laten zien, “want we vechten voor onze oceanen”, waarna hij zichzelf al lachend tot “the muscles from Brussels” doopt. Of zijn het, geheel in het thema, toch ‘mussels’, wie zal het zeggen?
Volgens de Vivaldi-vicepremier “is België een wereldleider op vlak van het gebruik van onze zee”, zo geeft hij nog mee, voor hij het Plaza Hotel uitstormt, onderweg naar een volgende meeting. “We hebben maar een heel klein stukje, maar gebruiken dat daarom uiterst creatief. We waren het eerste land met een maritieme ruimtelijke ordening. En we zijn nummer vijf van windenergie op zee in de wereld. Mensen beseffen niet hoe belangrijk onze zeeën en oceanen zijn.”