Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Sp.a verstomt vriend en vijand met comeback Frank Vandenbroucke

Logo Business AM
Politiek

30/09/2020 | Wouter Verschelden | 4 min leestijd

Frank Vandenbroucke - Isopix

De onderhandelingen over wie welke ministerpost krijgt, zijn op dit moment in volle gang. Naarmate de congressen vorderden, raakten de namen van de voornaamste ministers en staatssecretarissen bekend. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau zette daarbij iedereen in de schaduw met de comeback van Frank Vandenbroucke.

Open Vld

Voor Open Vld valt de naam van oudgediende Vincent Van Quickenborne voor de portefeuille van Justitie, die de partij in ieder geval binnenhaalde. Hij kan meteen goed van start gaan, want volgens wat er al bekend raakte, zal er fors geïnvesteerd worden in Politie en Justitie. Van Quickenborne zou ook veel kans maken om vicepremier te worden. Volgens De Tijd krijgen de Vlaamse liberalen er ook Begroting bij.

Voorts zoekt de partij nog een vrouw, want premier Alexander De Croo is een grote voorstander van gendergelijkheid. Die zoektocht loopt wat moeilijker. Gwendolyn Rutten ligt moeilijk, omdat het niet botert tussen haar en De Croo. Eva De Bleecker wordt, zoals voorspeld, staatssecretaris.

CD&V

Bij CD&V circuleerden er aanvankelijk meer namen dan er portefeuilles ter beschikking waren. Dat heeft zich intussen uitgekristalliseerd. De namen zijn:

 • Sammy Mahdi, die op weg is naar Asiel en Migratie
 • Vincent Van Peteghem, die vicepremier en minister van Financiën zou worden
 • Ook hier een wit konijn in de vorm van Annelies Verlinden. De Antwerpse advocate wordt vermoedelijk minister van Binnenlandse Zaken.

MR

De Franstalige liberalen zouden Regie der Gebouwen en Buitenlandse Zaken claimen. Buitenlandse Zaken gaat dan naar voormalig premier Sophie Wilmès en Regie der Gebouwen naar David Clarinval, ex-minister van Begroting, of Philippe Goffin, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken. Volgens De Tijd zijn ook Middenstand, Landbouw en Digitalisering voor deze partij.

PS

Bij PS circuleren er nog niet zo veel namen. Bijna zeker zou Pierre-Yves Dermagne zijn intrede maken in de federale regering, die eerder al minister was in de Waalse regering. Volgens De Tijd pakt de partij Werk en Economie, Pensioenen, Defensie en het nieuwe domein Relance. Thomas Dermine, het hoofd van de studiedienst, zou dat voor zijn rekening nemen.

Vooruit

Rousseau beloofde een bom, we kregen een bom. De ietwat beschadigde partijcoryfee Frank Vandenbroucke keert terug langs de grote poort. Hij krijgt de superportefeuille Gezondheid en Sociale Zaken.

Groen

Ook Groen wil nog niet in zijn kaarten laten kijken. Omdat de partij volgens De Tijd de bevoegdheid Energie krijgt, lijkt Tinne van der Straeten in polepositie te zitten voor de functie. Voorts zouden Overheidsbedrijven en Openbaar ambt die richting uitgaan. Omdat bij Groen niet de partijtop de mandatarissen aanduidt, is het daar iets meer koffiedik kijken.

Bij Ecolo zijn de portefeuilles intussen ook verdeeld:

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks