Villa van beruchte drugsbaron “El Chapo” wordt verloot; Mexicanen zijn begrijpelijk niet geïnteresseerd

De villa van de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als “El Chapo”, wordt verloot. Het was vanuit deze woning in Culiacán, in de noordwestelijke Mexicaanse staat Sinaloa, dat de drugsbaron in 2014 ontsnapte door via een tunnel onder de badkamervloer te vluchten toen de Mexicaanse mariniers binnenstormden. “El Chapo” werd vervolgens gevangen genomen en uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij een levenslange gevangenisstraf uitzit.

De villa is een van de prijzen die te winnen zijn in een speciale trekking van de Mexicaanse Nationale Loterij die in september wordt georganiseerd. Naast de woning van de drugsbaron worden nog een reeks in beslag genomen bezittingen van criminelen en corrupte ex-ambtenaren verloot. Een daarvan is een VIP-loge voor 20 personen  in het Aztekenstadion van Mexico City. 

De loterij is een organisatie van het Instituto para Devolver al Pueblo lo Robado (Instituut voor de Teruggave van Gestolen Goederen aan het Volk), een overheidsinstantie die door president Andrés Manuel López Obrador (in Mexico beter bekend als AMLO) in het leven werd geroepen in zijn strijd tegen corruptie.

Spektakel en politiek theater

AMLO heeft een voorliefde voor spektakel dat de indruk wekt dat zijn regering de corruptie bestrijdt. Op 1 augustus hield hij een referendum over de vraag of zijn vijf voorgangers moesten worden vervolgd. Amper 7 procent van de kiezers kwam opdagen, veel minder dan de wettelijk verplichte 40%. Het geld van de loterij zal worden uitgegeven aan zaken waar de armen van kunnen profiteren, zoals medicijnen, studiebeurzen en wegen.

Twee miljoen tickets worden aangeboden tegen omgerekend 10 euro per stuk. Maar het Mexicaanse volk toont voorlopig weinig of geen interesse om eigendommen van de bazen de Mexicaanse drugsindustrie in handen te krijgen. Men is bang dat dat de drugsmaffia de nieuwe eigenaren wel eens een lesje zou leren. Die lessen eindigen meestal in een doodskist.

Wie wil de presidentiële Boeing 787-8 Dreamliner? Niemand…

Een eerdere gelijkaardige loterij, door Lopez Obrador georganiseerd kort nadat hij in 2018 aan de macht kwam, draaide uit op een fiasco. Toen werd het presidentiële vliegtuig van zijn voorgangers verloot (AMLO zelf vliegt in economy class). Tot het tot de president doordrong dat de gemiddelde Mexicaan niet bij machte is om een Boeing 787-8 Dreamliner te te parkeren, noch te onderhouden. In extremis werd de prijs dan maar vervangen door door het equivalent in cash. Toch bleef een kwart van de loten onverkocht.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verlootte in 2018 de presidentiële Boeing. Met weinig succes (Foto: Mexico’s Presidential Press Office via AP)
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20