Vietnamese delegatie op COP26 eet vergulde steaks na bezoek aan graf van Marx

Generaal Tô Lâm, de Vietnamese minister van Openbare Veiligheid, heeft een delegatie op de COP26-klimaattop voor zijn land geleid. Daags na een bezoek aan het graf van Karl Marx, kreeg hij vergulde biefstuk voorgeschoteld door de beroemde chef-kok Nusret Gokce, bekend als ‘Salt Bae’, in Londen. Dat tot groot ongenoegen van vele Vietnamezen.

De Vietnamese afgevaardigden waren in Londen na de COP26-klimaattop van de Verenigde Naties in Glasgow te hebben bijgewoond.

In een video, die op 3 november werd gepost op TikTok, was te zien hoe de chef persoonlijk steakgerechten bereidde voor de ogen van de Vietnamese delegatie, en vervolgens een stuk vlees met de hand aan de generaal voerde.

Hoewel de video werd verwijderd, werden kopieën ervan op onder andere Twitter gedeeld.

“Belastinggeld gebruikt voor luxe”

Het is onduidelijk hoeveel het restaurantbezoek uiteindelijk heeft gekost of wie de rekening heeft betaald. Het maandsalaris van de minister zou tussen de 500 en 700 euro per maand liggen, vóór eventuele toelagen.

De prijzen van het diner staan alleszins niet vermeld op de website van het restaurant, maar volgens recensies varieert de met goud bedekte steak van 850 tot 1.500 pond (1.000 tot 1.750 euro). En dat is zonder drankjes, bijgerechten of de 15 procent servicekosten.

Het gebeuren leidde tot woede van miljoenen Vietnamezen, nu het land worstelt met ernstige voedseltekorten en een steeds grotere armoede. “Vietnam is nog steeds arm, maar de minister is zo luxueus, de ambtenaar geniet van zoveel extravagantie”, schreef Facebook-gebruiker Mung Tin Ngo.

Vele gebruikers van sociale media hekelden de extravagante maaltijd en vergeleken het restaurantbezoek van de delegatie met de armoede in Vietnam. “Mijn belastinggeld is gebruikt voor luxe”, zo citeerde Radio Free Asia een persoon.

Recht op zakentoelage

De Vietnamese delegatie werd daarnaast ook verdedigd door mensen die erop te wezen dat ze recht hebben op een zakentoelage terwijl ze op zakenreis zijn, terwijl anderen suggereerden dat ze misschien op restaurant waren uitgenodigd door een derde partij, die de rekening zou hebben betaald.

Vietnam heeft de afgelopen 30 jaar een aanzienlijke economische groei doorgemaakt, maar een groot deel van de bevolking leeft nog steeds onder de armoedegrens. De gemiddelde Vietnamese burger verdiende in 2021 een maandinkomen van ongeveer 230 dollar (200 euro), volgens het Vietnamese Algemeen Bureau voor de Statistiek. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20