David en Goliath in Zuidoost-Azië: Hoe Vietnam zich afwendt van China

Chinese investeringen en invloed worden in Vietnam steeds afgeblokt. Het land keert zich als enige in Zuidoost-Azië weg van de Aziatische grootmacht.

Waarom is dit belangrijk?

In 2013 lanceerde China een nieuwe buitenlandstrategie, genaamd de Nieuwe Zijderoute of Belt and Road Initiative (BRI). Met deze strategie bood China aan om infrastructuurprojecten te helpen bouwen en leningen te verschaffen aan andere landen, zodat de handel en economie naar China hiervan zou profiteren. Ook won China zo internationaal aan veel invloed. Een hoop landen uit het Globale Zuiden stapte hierin mee, maar Vietnam, China’s buurland en eveneens een communistisch land, hield de boot af.

De essentie: Veel Zuidoost-Aziatische landen verwelkomden het Chinese initiatief met open armen, maar Vietnam bleef al die tijd weigerachtig.

  • Het Vietnamese China-beleid is uniek in de Zuidoost-Aziatische regio. Vietnam probeert zichzelf niet in het hoekje te plaatsen dat zich negatief uitlaat over China, maar weigert ook te afhankelijk worden van economische banden. Dat meldt de Asia Times.
    • Vietnam, een opkomende economie in de regio, diversifieert net zijn buitenlandse betrekkingen met
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer