Viert München in 2022 Oktoberfest in de zomer?

Het coronavirus blijft bij organisatoren van massa-evenementen kopzorgen opleveren. Dat blijkt ook in Duitsland het geval te zijn. De stad München bekijkt de mogelijkheid om hun legendarische Oktoberfest naar de zomer te verplaatsen. Na twee jaar pandemie is namelijk een ding duidelijk: tijdens de warme zomermaanden verdwijnt het virus even van de kaart.

Ook in 2022 lijkt Covid-19 een rol te blijven spelen in ons leven. Na de vierde golf in het najaar van 2021, lijken we bij de start van het nieuwe jaar af te stevenen op een vijfde golf, voortgetrokken door de besmettelijkere Omikron-variant. Het ziet ernaar uit dat we – ondanks de verhoogde bescherming dankzij de vaccins – nog even geconfronteerd zullen worden met opflakkeringen van het virus. Daar proberen eventorganisatoren nu min of meer op in te spelen, zo bekijkt de stad München een aanpassing aan het befaamde Oktoberfest.

“Sommerfest” of Oktoberfest met 2G-regel?

Traditiegetrouw trekken de bewoners van München vanaf de eerste zaterdag na 15 september erop uit in dirndls en lederhosen. Twee weken lang hijsen de Duitsers liters bier achterover in gigantische feesttenten tijdens het befaamde Oktoberfest. De afgelopen twee jaar bleven de reuzenglazen en traditionele kostuums echter stof te vergaren; in 2020 en 2021 gooide het coronavirus roet in het eten. Daarom denken de organisatoren, de stad München en de deelstaat Beieren nu aan een alternatief, zodat een van de grootste volksfeesten ter wereld gegarandeerd door kan gaan.

Volgens de “Wiesn-chef” of organisator van de feesten, Clemens Baumgärtner, zal een werkgroep samenkomen met het stadsbestuur om Oktoberfest in de zomer van 2022 te organiseren. “De situatie rond het coronavirus is veel soepeler in de zomer. Daarom moet serieus worden overwogen om festivals die veel publiek lokken naar de zomer te verplaatsen”, zegt de Beierse minister van Economie Hubert Aiwanger.

Niet alle organisatoren zijn voor het idee gewonnen. Zo pleiten sommigen ervoor de feesten op de traditiegetrouw op de eerste zaterdag na 15 september te doen plaatsvinden. In dat geval zou er sprake zijn van een 2G-regel: enkel mensen die volledig gevaccineerd of reeds genezen zijn van het virus mogen de feesttenten binnen.

Dat het Oktoberfest niet doorgaat, is niet alleen een grote reden voor feestbeesten om te treuren. Ook de Beierse economie boert goed onder het festival. De feesten lokken jaarlijks tot miljoenen bezoekers, waaronder gigantisch veel toeristen. De totale bijdrage van Oktoberfest aan de Duitse economie bedraagt ongeveer 1,2 miljard euro.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.