Vierde openingsdatum voor nieuwe Berlijnse luchthaven

In oktober volgend jaar zal de luchthaven Berlin-Brandenburg eindelijk in gebruik genomen kunnen worden. De Duitse luchthaven heeft bij de laatste veiligheidstests van de Technischer Überwachungsverein (TÜV) immers een positief rapport gekregen. Daardoor zijn de laatste hindernissen voor de opening van de luchthaven uit de weg geruimd. 

Daarmee komt wellicht een einde aan een van de grootste miskleunen van de Duitse economie van de voorbije decennium. Berlin-Brandenburg had immers al acht jaar operationeel moeten zijn.

Probleemwerf

Engelbert Lütke Daldrup, topman van de Flughafengesellschaft Berlin-Brandenburg (FBB), erkende dat nog een aantal werken noodzakelijk zijn. ‘Maar die opdrachten kunnen de opening van de luchthaven in oktober volgend jaar niet echt meer in gevaar brengen,’ aldus Daldrup.

De voorbije jaren is de bouwwerf van de nieuwe luchthaven nochtans vooral het decor geweest van allerlei problemen. Michael Fabricius, redacteur vastgoed bij de Duitse krant Die Welt, maakt daarbij gewag van foutieve planning, ondeugdelijke bouwontwerpen, ongeschikte managers en politieke bemoeienissen.

Ook de kostenraming van het bouwproject is gigantisch overschreden. Dat bedrag is al opgelopen tot meer dan 7 miljard euro. Oorspronkelijk waren de bouwkosten geraamd op ongeveer 2,4 miljard euro.

In november moet een exacte openingsdatum bekend zijn. “Dat zal de vierde aankondiging zijn in de geschiedenis van de bouwwerf,” betoogt Fabricius. Vanaf april volgend jaar zou de geleidelijk verhuis van het personeel van de huidige luchthaven Tegel naar Berlin-Brandenburg moeten starten. Volgende zomer moeten twintigduizend vrijwilligers tenslotte de vlotte werking van de nieuwe luchthaven uittesten.

Vrijwilligers

De hoofdterminal van Berlin-Brandenburg moet in eerste instantie 25 miljoen passagiers per jaar kunnen ontvangen. Die capaciteit zal echter snel tot 28 miljoen reizigers uitbreiden. De tweede terminal moet jaarlijks zes miljoen passagiers kunnen verwerken.

Met die totale capaciteit kan Berlin-Brandenburg een grotere trafiek ontvangen dan de gezamenlijk capaciteit van de huidige Berlijnse luchthavens Tegel en Schönefeld.

Toch koestert Flughafengesellschaft Berlin-Brandenburg plannen om Schönefeld nog enkele tijd te blijven gebruiken. Schönefeld ontvangt momenteel 12 miljoen passagiers per jaar. Dat aantal zal geleidelijk tot 10 miljoen reizigers inkrimpen.

Over een tiental jaar, wanneer Berlin-Brandenburg een derde terminal heeft gekregen, zou Schönefeld worden gesloten. Tegel zou daarentegen enkele dagen na de opening van Berlin-Brandenburg zijn activiteiten definitief staken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20