Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vierde openingsdatum voor nieuwe Berlijnse luchthaven

Logo Business AM
Economie

02/10/2019 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

In oktober volgend jaar zal de luchthaven Berlin-Brandenburg eindelijk in gebruik genomen kunnen worden. De Duitse luchthaven heeft bij de laatste veiligheidstests van de Technischer Überwachungsverein (TÜV) immers een positief rapport gekregen. Daardoor zijn de laatste hindernissen voor de opening van de luchthaven uit de weg geruimd. 

Daarmee komt wellicht een einde aan een van de grootste miskleunen van de Duitse economie van de voorbije decennium. Berlin-Brandenburg had immers al acht jaar operationeel moeten zijn.

Probleemwerf

Engelbert Lütke Daldrup, topman van de Flughafengesellschaft Berlin-Brandenburg (FBB), erkende dat nog een aantal werken noodzakelijk zijn. ‘Maar die opdrachten kunnen de opening van de luchthaven in oktober volgend jaar niet echt meer in gevaar brengen,’ aldus Daldrup.

De voorbije jaren is de bouwwerf van de nieuwe luchthaven nochtans vooral het decor geweest van allerlei problemen. Michael Fabricius, redacteur vastgoed bij de Duitse krant Die Welt, maakt daarbij gewag van foutieve planning, ondeugdelijke bouwontwerpen, ongeschikte managers en politieke bemoeienissen.

Ook de kostenraming van het bouwproject is gigantisch overschreden. Dat bedrag is al opgelopen tot meer dan 7 miljard euro. Oorspronkelijk waren de bouwkosten geraamd op ongeveer 2,4 miljard euro.

In november moet een exacte openingsdatum bekend zijn. “Dat zal de vierde aankondiging zijn in de geschiedenis van de bouwwerf,” betoogt Fabricius. Vanaf april volgend jaar zou de geleidelijk verhuis van het personeel van de huidige luchthaven Tegel naar Berlin-Brandenburg moeten starten. Volgende zomer moeten twintigduizend vrijwilligers tenslotte de vlotte werking van de nieuwe luchthaven uittesten.

Vrijwilligers

De hoofdterminal van Berlin-Brandenburg moet in eerste instantie 25 miljoen passagiers per jaar kunnen ontvangen. Die capaciteit zal echter snel tot 28 miljoen reizigers uitbreiden. De tweede terminal moet jaarlijks zes miljoen passagiers kunnen verwerken.

Met die totale capaciteit kan Berlin-Brandenburg een grotere trafiek ontvangen dan de gezamenlijk capaciteit van de huidige Berlijnse luchthavens Tegel en Schönefeld.

Toch koestert Flughafengesellschaft Berlin-Brandenburg plannen om Schönefeld nog enkele tijd te blijven gebruiken. Schönefeld ontvangt momenteel 12 miljoen passagiers per jaar. Dat aantal zal geleidelijk tot 10 miljoen reizigers inkrimpen.

Over een tiental jaar, wanneer Berlin-Brandenburg een derde terminal heeft gekregen, zou Schönefeld worden gesloten. Tegel zou daarentegen enkele dagen na de opening van Berlin-Brandenburg zijn activiteiten definitief staken.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton