Vier bedrijven klagen Facebook aan voor concurrentievervalsing

De ondernemingen beweren dat het sociale netwerk zonder goede reden ontwikkelaars de toegang tot zijn platform ontzegde om zo de concurrentie uit te schakelen.

De klagers zijn verenigd in een zogenaamde class action of groepsvordering. Ze hebben het over ‘schade’, die ze niet nader definiëren, blijkt uit het document dat ze indienden bij het gerecht van North Carolina.

‘Facebook voelde de dreiging van mobiele apps en in de plaats van te concurreren op basis van verdienste, koos het ervoor de concurrentie gewoon expres uit te schakelen’, zegt Yavar Bathee van het advocatenbureau Pierce Bainbridge, dat de verdediging op zich neemt.

Eerder dispuut

De rechtszaak is een uitloper van een eerder dispuut tussen Facebook en kleine app-ontwikkelaars die hun bedrijf probeerden te bouwen op basis van de toegang tot gebruikersdata van Facebook. De techgigant blokkeerde die toegang sinds 2012 voor een aantal bedrijven, terwijl andere bedrijven er wel nog aan konden.

Facebook heeft nog niet gereageerd. Het bedrijf ligt ook onder vuur voor concurrentie- en privacyperikelen bij autoriteiten wereldwijd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20