Video: deze vliegende auto verbindt twee luchthavens in een half uur

Deze week heeft een vliegende auto, de AirCar, een nieuwe mijlpaal bereikt door in 35 minuten een reis af te leggen die over de weg een uur zou hebben geduurd.

Met reeds 40 uur aan testvluchten op zijn naam, hadden de ontwerpers van de AirCar er alle vertrouwen in dat hun uitvinding werkte. En wat het toestel afgelopen maandag wist te bereiken, maakte hen nog enthousiaster.

Het bijzondere vervoermiddel, dat zowel op de weg kan rijden als in de lucht kan vliegen, heeft de Slowaakse luchthavens van Nitra en Bratislava in 35 minuten met elkaar verbonden. Een normale auto zou ongeveer dubbel zo lang doen over dezelfde afstand. De uitvinder, professor Stefan Klein, vloog er zelf mee. Na de landing stapte hij niet eens uit het toestel, maar reed hij er rechtstreeks mee naar het centrum van de Slowaakse hoofdstad.

“Het begin van een nieuw tijdperk”

De AirCar is momenteel nog maar een prototype en dus nog niet goedgekeurd voor commerciële vluchten. Toch pakt hij uit met indrukwekkende cijfers. Uitgerust met een verbrandingsmotor van BMW kan hij 1.000 kilometer non-stop vliegen, op een maximale hoogte van 2.500 meter. Op de grond haalt hij tot 170 kilometer per uur. Er kunnen twee passagiers plaatsnemen in de cockpit en het duurt amper twee minuten om over te schakelen van de auto- naar de vliegtuigmodus.

Het bedrijf van Stefan Klein, Klein Vision, heeft er slechts twee jaar over gedaan om het voertuig te ontwerpen. Tot dusver is er in totaal bijna 2 miljoen euro in het project gepompt.

“Deze vlucht markeert het begin van een nieuw tijdperk voor dubbeltransportvoertuigen. Het opent een nieuwe categorie van vervoer en geeft het individu de vrijheid terug die oorspronkelijk aan auto’s werd toegeschreven”, zegt professor Klein aan The Telegraph.

“AirCar is niet langer een proof of concept… Het heeft sciencefiction in realiteit omgezet”, beaamde Anton Zajac, een van zijn partners.

Veelbelovende toekomst

Voor Stephen Wright, een luchtvaartexpert die door de BBC werd geïnterviewd, is de AirCar “het liefdeskind van een Bugatti Veyron en een Cesna 172”. Hij wees er ook op dat het voertuig niet bijzonder lawaaierig is en ook rendabel kan zijn wat de brandstofkosten betreft, in vergelijking met andere dergelijke concepten.

Voor fervente voorstanders van vliegende auto’s vormen ze een van de vervoermiddelen van de toekomst die de steden moeten helpen ontlasten, zowel wat de mobiliteit binnen de stad als tussen verschillende steden betreft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20