Vestager wil Europese ondernemingen wapenen tegen buitenlandse staatsbedrijven

De Europese commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, wil oneerlijke concurrentie door buitenlandse staatsbedrijven aan banden leggen.

De EU- lidstaten dringen al langer aan om vooral Chinese investeringen op het continent met meer argwaan te benaderen.

Vestager zei op een persconferentie dat ‘sommige buitenlandse bedrijven overheidssteun achter zich hebben, en zo een oneerlijk voordeel hebben om Europese concurrenten gewoon over te nemen.’

Zulke bedrijven kunnen het gelijke speelveld in Europa ondermijnen, omdat Europese bedrijven over het algemeen geen staatssteun mogen ontvangen.

‘Andere potentiële kopers zijn op voorhand verloren want ze bieden tegen schatkisten van de staat.’

Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging

‘Andere potentiële kopers zijn op voorhand verloren want ze bieden tegen schatkisten van de staat’, zei Vestager aan de Britse zakenkrant Financial Times. ‘We zijn aan het bedenken wat we daartegen kunnen doen.’

Volgens cijfers van onderzoeksbureau Rhodium Group piekten de Chinese investeringen op het Europese continent met een bedrag van 41 miljard euro. Ter vergelijking: dat is iets minder dan het bruto binnenlands product van Slovenië.

De Europese concurrentiekoningin bekijkt momenteel verschillende opties om weerwerk te bieden tegen buitenlandse, lees Chinese, agressieve druk om Europese activa te veroveren.

Het Nederlandse voorstel

Vestager besprak een ‘uitermate inventief’ voorstel van onze noorderburen. Daarbij zou een herziening van het Europese mededingingsrecht nodig zijn, zodat de Europese Commissie kan optreden wanneer hongerige staatsbedrijven Europese concurrenten opkopen tegen astronomische bedragen.

Een andere techniek gebruikt door Chinese overheidsbedrijven is hun Europese tegenhangers kapotconcurreren door artificieel lage verkoopsprijzen te hanteren. Ook bij zo’n situatie zou de EU kunnen tussenkomen onder ‘het Nederlandse voorstel’.

Het plan zou de commissie ook extra bevoegdheden geven om bedrijven te onderzoeken die verdacht worden ‘verstorend’ gedrag dankzij overheidssubsidies. Zo zou Brussel grotere transparantie kunnen eisen in de boekhouding van die buitenlandse ondernemingen.

Eigen bedrijven eerst?

Ook Europese staatshoofden hebben vorige week gedebatteerd over hoe we het hoofd kunnen bieden aan de financiële slagkracht van Chinese bedrijven. Een voorstel dat daar op tafel lag was om de Chinese draak met eigen wapens te bestrijden, door onze eigen ‘kampioenen’ meer ondersteuning te geven. Een meer directe interventionistische aanpak van ons industrieel beleid op Europese schaal. Meer overheidssteun, minder vrije markt.

Daarbij werd verwezen naar een beslissing van Vestager van vorig jaar. Ze hield een fusie tegen tussen het Franse Alstom en het Duitse Siemens, beide fabrikanten van hogesnelheidstreinen. Ze oordeelde dat de samensmelting de concurrentie binnen Europa drastisch zou verminderen.

Frankrijk en Duitsland hoopten door de samenwerking echter ook het hoofd te kunnen bieden aan de grootste treinmaker ter wereld: het door de Chinese overheid gesteunde CRRC. Zulke strategische zetten zouden dus in de toekomst wel moeten kunnen.

Meer