Verzekeraars willen met voorschotten snel eerste kosten vergoeden

Mensen die door de overstromingen schade leden, zullen van hun verzekeraar snel voorschotten kunnen krijgen. Dat zegt beroepsvereniging Assuralia, die daarover de voorbije dagen overlegde met de federale en de Waalse regering.

De verzekeraars zullen voorschotten uitbetalen om slachtoffers snel bij te kunnen staan, zegt Assuralia. Ze dienen om dringende kosten voor bijvoorbeeld kleding, huisgerief of een tijdelijke woonst te dekken, of voor dringende interventies zoals het stabiliseren van beschadigde huizen. Ook voor herstellingskosten aan gebouwen en voor de aankoop van nieuwe meubels zullen op zeer korte termijn of onmiddellijk voorschotten kunnen gevraagd worden, zegt Assuralia nog.  Tijdens het overleg werd uiteengezet hoe de verzekeraars te werk gaan en welke crisisprocedures van kracht zijn. Zo is iedereen bij de verzekeraars gemobiliseerd, net als alle experts waarmee ze samenwerken. Het is ook mogelijk om schade te berekenen zonder tussenkomst van een expert, bijvoorbeeld op basis van foto’s.

Assuralia zat zondag al samen met de kabinetten van premier Alexander De Croo en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne. Maandag was er geen nieuwe vergadering. De beroepsvereniging van de verzekeraars zei eerder al dat ze hoogstwaarschijnlijk minstens 150 miljoen euro schade zal moeten uitkeren na het voorbije noodweer. Daarmee zou het record voor overstromingen gebroken worden. Dat dateert van 2016. Eind mei-begin juni regende het toen overvloedig, en dat leidde tot 27.000 aangiftes, samen goed voor 143 miljoen euro aan schadevergoedingen.

Meer
Mijn Volglijst

Forse vertraging van de Belgische economie in zicht

09/12/2021 10:20

(ABM FN) De groei van de Belgische economie is in het vierde kwartaal vermoedelijk sterk vertraagd. Dit voorziet de Nationale Bank van België donderdag in een nieuwe raming. 

“Tegen het einde van het derde kwartaal lag de activiteit boven het peil van vóór de pandemie. Verschillende factoren wegen nu echter op de groei”, waarschuwde de Nationale Bank. 

Verwacht wordt dat de groei zal teruglopen van 2 procent in het derde kwartaal tot 0,2 procent in het vierde kwartaal.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20