Vertrouwen in de economie van de eurozone veert op in juli, werkloosheid stijgt

Het economisch sentiment in de eurozone verbeterde in juli meer dan verwacht, omdat veel maatregelen versoepeld werden die waren ingevoerd om de Covid-19-pandemie te stoppen. Het effect van de heropflakkeringen die momenteel in verschillende landen gaande zijn, is nog niet in dat cijfer opgenomen.

De maandelijkse bevraging door de Europese Commissie naar het economisch sentiment in het eurogebied, steeg van 75,8 in juni naar 82,3 deze maand. Dat is beter dan de 81 die economisten bevraagd door persagentschap Reuters voorspeld hadden.

Het economisch sentiment is een samengestelde maatstaf die het vertrouwen in de economie peilt bij de industrie, dienstverleners, consumenten, retailers en bouwbedrijven. Het vertrouwen in de industrie en in de dienstensector vertoonde het sterkste herstel. De consumenten blijven het echter somber inzien: Dat vertrouwen viel terug tot – 15, ver onder het gemiddelde op lange termijn van – 11,1.

Qua tewerkstelling waren er goede vooruitzichten over de hele lijn, dat criterium steeg van 83 vorige maand naar 87. De grootste economieën, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, hadden allemaal vertrouwen in een stijging van het aantal jobs.

Een beetje contra-intuïtief misschien, want de werkloosheid die steeg wel degelijk tot 7,8 procent in juni, komende van 7,7 procent in mei. Ongeveer 203.000 mensen verloren hun baan vorige maand, dat bracht het totaal aantal werklozen op 12.685 miljoen mensen, volgens Eurostat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20