Verslaafd aan speculeren met cryptomunten: Schotland heeft een afkickcentrum voor “cryptoverslaafden”

In Castle Craig, een Schots kasteel en afkickcentrum nabij Edinburgh, is het aantal “Bitcoinverslaafden” de afgelopen jaren vertienvoudigd.

Volgens therapeut Tony Marini, werkzaam in Castle Craig en voormalig gok- drank- en drugsverslaafde, kan het overmatig speculeren in cryptomunten gezien worden als een broertje van gokverslavingen. Het nieuwe programma van het afkickkasteel om cryptoverslaafden te behandelen, wordt gesteund door de Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS).

Marini meent dat de meeste verslaafden hun ziektebeeld begint met het winnen van kleine bedragen in crypto trades. De dopaminepoorten in het brein van de cryptohandelaars worden daardoor opengezet, waardoor ze steeds meer winst nodig hebben en tevergeefs dromen om snel miljonair te worden.

Het ontwikkelen van een verslaving aan het speculeren op de cryptomarkt kan leiden tot ernstige financiële verliezen en zelfs zelfmoord, waarschuwt Marini.

Drugsgebruik

Wat de therapeut wel nalaat te vermelden, is dat de meesten van zijn huidige cliënten hun avontuur op de cryptomarkt combineerden met buitensporig druggebruik.

Cryptosite Decrypt omschrijft het volgende scenario in het afkickcentrum:

“Steven Elphinstone, 49 jaar oud, is een voormalig mijnwerker en beweert dat hij honderden Bitcoins heeft aangekocht en nadien verloren. Hij vulde zijn passie voor crypto aan met Viking-mythologie, numerologie (een vorm van waarzeggerij, red.) en een cocktail van drugs waaronder cannabis, LSD, psychedelische paddenstoelen, amfetaminen en ketamine. ‘Met de ketamine kwam ik terecht in mijn koersgrafieken’, zei de man.”

Ken je iemand die kampt met een verslaving of worstel je zelf met een probleem? Hier kan je een gepaste hulplijn vinden. (mah)

Lees meer: Experts waarschuwen voor toename gokverslavingen tijdens coronacrisis

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20