Verslaafd aan shoppen / winkelen, wat nu?

 

Sommige mensen zullen zichzelf alles behalve een liefhebber van winkelen willen noemen. Bij voorkeur noemen ze winkelen een saaie hobby, of zelfs als een bittere noodzaak. Daar staat echter tegenover dat andere mensen juist gek zijn op winkelen of zelfs aan deze bezigheid verslaafd kunnen zijn. Deze laatste groep shoppers vindt het bijvoorbeeld absoluut geen straf om dag in dag uit in winkel rond te struinen op zoek naar leuke spulletjes en interessante voordelen. Verslaafde zijn aan winkelen is dus niet altijd grappig bedoeld, dit fenomeen kan immers ernstige vormen aan gaan nemen.

Wat betekent verslaafd zijn aan winkelen?

Een verslaving aan winkelen wordt in de medische wereld ook wel aangeduid met de term compulsieve koopstoornis, en helemaal niet iets waar je om zou kunnen lachen. Mensen die lijden aan een koopverslaving kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met gespannen- of permanent beschadigde relaties ​​en kunnen ernstig in de financiële problemen komen voor een erg lange periode. Uit wetenschappelijke studies is vast komen te staan dat koopverslaving en het dwangmatig doen van aankopen voorkomt bij ongeveer 6 procent van de bevolking. Zelfs als er sprake is van een torenhoge kredietkaartschuld, dan zal een koopverslaafde nog altijd niet in staat zijn om te stoppen met allerlei dingen te kopen. Gelukkig is dit een zeer goed te behandelen aandoening.

Inzicht in een koopverslaving

Ondanks het feit dat een koopverslaving goed te behandelen is, wordt de aandoening in de medische wereld nog niet officieel erkend. Je zult de aandoening dan ook het niet tegenkomen in de meest recente edities wetenschappelijk boeken die worden gebruikt om psychische aandoeningen te classificeren en te diagnosticeren. Maar dat wil echter niet zeggen dat verslaafd zijn aan winkelen niet echt een probleem is. In feite zijn er een heleboel psychologen die een koopverslaving en dwangmatig koopgedrag wordt gezien als een symptoom dat wijst op een impulsieve dwangstoornis.

Verslaafd zijn aan winkelen en dwangmatig doen van aankopen behoort tot een bepaald spectrum. Dit wil zeggen dat sommige mensen wellicht een groter probleem hebben dan anderen. Symptomen van een koopverslaving vertonen dan ook vaak veel gelijkenissen met die van andere verslavingvormen, zoals dwangmatig gokken of alcoholisme. Zo kan iemand die verslaafd is aan winkelen bijvoorbeeld worstelen intense schuldgevoelens nadat de aankopen zijn gedaan, maar voelen ze zich niet in staat om met dit gedrag te stoppen. Bovendien zullen deze mensen de neiging hebben om de ernst van hun problemen volkomen te negeren op momenten dat ze zich in winkelcentrum of winkel bevinden.

Herkennen van een verslaafde aan winkelen

Je zou jezelf als een verslaafde aan winkelen kunnen zien op het moment het volgende op jou van toepassing is:

  • Je besteedt veel tijd door met het plannen en het denken over winkelen en het doen van aankopen
  • Deskundigen laten zien dat er sprake is van verschillende fases als er sprake is van dwangmatig koopgedrag:
  • Bezig zijn met het plannen van aankopen of het gaan winkelen (anticipatie),
  • Voorbereidingen doen door bijvoorbeeld na te gaan wat de beste deal is voor een bepaalde aankoop, welke kleding er gekocht gaat worden tijdens het winkelen en vooraf al bepalen op welke manier de aankopen betaald gaan worden,
  • Het winkelen zelf (vaak volgens een vast patroon),
  • Het uitgeven van geld aan onnodige aankopen, of aankopen die eigenlijk financieel niet veroorloofd zijn.

Dit alles klinkt wellicht als een normale manier om een dagje winkelen te plannen, maar het essentiële verschil bij een koopverslaving, of compulsieve koopstoornis, is de hoeveelheid tijd die besteed wordt op het gebied van anticipatie en het plannen. Voor een heleboel mensen die verslaafd zijn aan winkelen zal de planning alles overheersen. Dit betekent dat er geen tijd meer is voor andere zaken, zoals concentratie op de verplichtingen met betrekking tot werk of studie, maar ook slapen en/of eten kunnen minder goed gaan als een winkeluitstapje gepland wordt.

Winkelen in je leven inpassen

Op het moment dat je zo nu en dan een heleboel spullen tegelijk koopt, hoef je niet per definitie aan een koopverslaving te lijden. In sommige gevallen Soms moet je zelfs meer uitgeven dan normaal, zoals tijdens de feestdagen of als een kind plotseling te maken krijgt met een zogenaamde groeispurt en dus een nieuwe garderobe nodig heeft. Wanneer je echter regelmatig geld uitgeeft aan onnodige spullen en deze aankopen in je leven in moet proberen te passen, dan heb je in de regel wel een serieus probleem. Indien je bijvoorbeeld van plan bent om je zusje wilt helpen met haar huiswerk, maar in plaats daarvan je heel de tijd alleen maar online aan het surfen bent op zoek naar online verkopers. Op het moment dat je tot het besef komt dat je je zus zou helpen, blijkt het echter al erg laat te zijn, terwijl je nooit enige hulp hebt geboden en is maar alvast gaan slapen.

In een ander geval kun je, in plaats van het je werkzaamheden uit te voeren op kantoor, allerlei websites van kledingmerken doorsnuffelen voor een groot deel van de tijd en zelfs een belangrijke deadline niet halen. In allebei deze voorbeelden zouden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen en je zou in de gaten moeten krijgen dat er iets niet in orde is. Je moet je dan serieus af gaan vragen of je niet lijdt aan een koopverslaving.

Buiten je begroting gaan en/of schulden maken

Wanneer je gaat winkelen is dat, in het geval van een koopverslaving, een probleem. Toch zul je als verslaafde geneigd zijn om je gedrag te rechtvaardigen, en dus ook de uitgaven die je buiten je budget hebt gedaan. Tevens kun je als koopverslaafde gewoon doorgaan met het doen van aankopen, ondanks het feit dat je daar niet voldoende financiële middelen voor hebt. Je zegt tegen jezelf dat de aankoop echt een goede deal was. Je kon deze onmogelijk laten schieten zelfs op het moment dat je je deze niet kunt veroorloven.

Zo kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken om niet meer uit te geven dan 100 euro aan kleding, maar uiteindelijk kom je dan toch thuis met kleding ter waarde van minstens 300 euro. Ook kun je van plan zijn om een nieuw paar schoenen te gaan kopen, maar wanneer je dan uiteindelijk de winkel verlaat, heb je niet alleen de voorgenomen aankoop gedaan en heb je ook nog een tweede paar gekocht samen met een nieuwe armband en een nieuwe broek. Je zou zelfs spullen kunnen kopen waarvan je er al een heleboel hebt, in de regel alleen maar omdat deze erg voordelig te koop aan werden geboden en je hen echt niet kon laten liggen.

Op het ogenblik dat dit klinkt alsof je jezelf bezig ziet, dan is de kans groot dat je eveneens lijdt aan een koopverslaving. Over het algemeen is deze vorm van verslaving in verband te brengen met het veelvuldig gebruik van een kredietkaart, zelfs wanneer je al tot je nek in de schulden zit, en zelfs enorme moeite hebt om alles volgens afspraak af te betalen.

Je hebt een heleboel schulden en je geldzaken zijn erg complex

Als er één punt is waar een koopverslaafde liever geen blik op werpt, dan is dat absoluut de rekening van diens kredietkaart omdat de opgebouwde schuld waarschijnlijk alleen maar hoger is geworden. Ondanks deze wetenschap zal iemand die verslaafd is aan winkelen, en dwangmatig spullen moet kopen, toch gewoon door blijven gaan met het onnodig besteden van geld. Met andere woorden: deze gewoonte is bij hen echt volledig uit de hand gelopen. Helaas zullen koopverslaafde, ondanks al hun pogingen, er in de regel niet in slagen om zonder hulp hun financiële problemen op te lossen gewoonweg omdat ze het winkelen, en het doen van dwangmatige aankopen, niet op kunnen geven.

Zo zou iemand die verslaafd is aan winkelen bijvoorbeeld een persoonlijke lening af kunnen sluiten om hiermee de immense kredietkaartenschulden af te betalen. Ook kan een koopverslaafde besluiten om de schuld van de ene kredietkaart over te zetten naar een voordeliger exemplaar om zo geld te besparen vanwege een lagere rente. Elke maand zal dit echter veel van hun tijd in beslag nemen en zal het regelen van de financiën een even complex geheel gaan vormen als het winkelen op zich. Je moet immers telkens gaan bepalen welke kredietkaartschulden je af gaat betalen, en aan welke kredietkaartmaatschappij je je dient te beperken tot het doen van een minimale betaling.

Winkelen zal je stemming ernstig beïnvloeden

Mensen met een koopverslaving beschrijven het gevoel dat ze krijgen tijdens het winkelen vaak als erg enthousiast. In de regel zal het uitgeven van geld een waar gevoel van euforie oproepen dat alle gevoelens van verdriet, schaamte of boosheid overstemmen. Andere verslaafden aan winkelen zullen echter juist gaan shoppen om zo hun stress en spanningen beter de baas te kunnen worden.

Helaas zal er een moment komen dat je niet meer aankopen of boodschappen nodig hebt, maar voor een koopverslaafde stop de drang om te winkelen en geld uit te geven nooit. Zelfs niet als ze zich enorm schuldig voelen over de situatie waar ze in zijn belandt door deze dwangmatige handelswijze. Mensen kunnen op een heleboel verschillende manieren omgaan met de schulden, bijvoorbeeld door bepaalde producten die zijn gekocht vrijwel direct weer terug te brengen naar de verkoper. Bij deze koopverslaafden gaat het er dus niet om dat ze iets nieuws willen hebben, maar de verslaving bestaat uit het kopen van producten op zich. Andere mensen die dwangmatige aankopen doen, proberen te vergeten dat ze bepaalde producten hebben gekocht. Dit doen ze door hun aankopen weg te stoppen in een kast of lade. Op die manier zullen de aankopen dus nooit geopenbaard worden. Deze ongeremde stemmingsomslag komt vooral vaak voor bij allerlei soorten verslaafden en is een zeer duidelijk teken dat je echt deskundige hulp moet gaan zoeken voor je probleem.

Je houdt je winkelverslaving geheim

Er zijn een heleboel manieren waarop koopverslaafden hun aankopen voor de buitenwereld kunnen verbergen, of op een andere manier proberen te doen alsof ze absoluut geen probleem hebben. Zo zullen veel mensen die verslaafd zijn aan winkelen hun aankopen volledig voor hun partner, familie en vrienden verborgen houden, of stiekem nieuwe kredietkaartrekeningen openen.

Op het moment dat je wilt gaan winkelen, maar niet wilt dat je partner dit te weten komt, dan zou je hierover kunnen gaan liegen en bijvoorbeeld zeggen dat je naar de film gaan met een vriend of vriendin. Je zou vervolgens de nieuwe aankopen in de auto te kunnen laten liggen als je thuis komt en wacht tot je partner even weg is voordat je de aankopen naar binnen haalt. Helaas kan deze financiële oneerlijkheid enorm veel; schade toebrengen aan zowel je begroting als aan belangrijke relaties.

Het behandelen van een koopverslaving

De verslaving aan winkelen kan een breed scala aan problemen met zich meebrengen en dus je leven op allerlei manieren beïnvloeden. Om die reden is het logisch dat de behandeling moet worden opgestart, al stuit dan zeker in het begin vaak op de nodige bezwaren van de verslaafde in kwestie. Verder is er geen officiële behandeling, omdat de aandoening niet officieel is erkend. Dit wil echter niet zeggen dat er heelmaal niets gedaan kan worden om deze mensen te helpen. Een koopverslaafde zal dan ook vooral gebaat zijn van een behandeling die de problemen vanuit diverse invalshoeken benadert.

Hieronder hebben we een aantal stappen voor je op een rijtje gezet die je koopverslaafde kunt gebruiken om je problemen de baast te worden:

Zoek deskundige hulp

Het vinden van een deskundige die je kan helpen bij het afkicken van deze koopverslaving is de eerste stap om je problemen aan te kunnen pakken. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een behandelmethode die vaak wordt gebruikt door therapeuten om mensen te helpen met verschillende psychische stoornissen, zoals angst, depressie en verslavingen. Deze therapie kan dus ook prima op worden gestart bij iemand die verslaafd is aan winkelen of dwangmatig aankoopgedrag.

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die erop is gericht om de verslaafde te veranderen. Dit wordt gedaan door de reactie te veranderen van deze persoon in bepaalde situaties. Tijdens deze therapie zal een verslaafde samen met diens therapeut bepaalde denkpatronen onder de loep nemen en vervolgens bepalen hoe deze gedachten bijdragen aan bepaald gedrag, zoals de ongecontroleerde drang om te gaan winkelen. Een van de kernpunten van de therapie is het opsporen van negatieve gedachten en het leren hoe deze veranderd kunnen worden.

Behalve de één op één hulp van een therapeut, zullen een groot aantal koopverslaafden ook veel baat hebben bij groepstherapie. Deze groepstherapie kan dan ook met recht worden aangewezen als het meest effectieve alternatief voor cognitieve gedragstherapie. De sessies tijdens een groepstherapie zullen worden geleid door een erkende therapeut en zullen de aanwezigen leren hoe zij met bepaalde dwangmatige gevoelens om kunnen gaan. Verder zal het vaak erg zinvol zijn om in contact te komen met lotgenoten die met vergelijkbare problemen te kampen hebben.

Bijeenkomsten bij gaan wonen

Alcoholisten en dwangmatige gokkers kunnen vandaag de dag terecht bij anonieme praatgroepen en bijeenkomsten om met lotgenoten in contact te komen. Gelukkig zijn er ook dergelijke bijeenkomsten waar je als koopverslaafde terecht kunt voor het volgens van een speciaal programma om stapsgewijs van je problemen af te kunnen komen. De eerste stap zal bestaan uit het toegeven van je machteloos over de situatie, de volgende stap echter is het toelaten van hulp van buitenaf om de aanwezige problemen mee op te lossen. Terwijl het doel van deze hulpprogramma’s het helpen van mensen in een bepaalde verslavingssituatie. In het geval van koopverslaving zal dat betekenen dat de deelnemers worden geholpen bij het schuldenvrij worden aan de hand van een speciaal stappenplan.

Het bezoeken van bijeenkomsten van lotgenoten zal een koopverslaafde laten zien dat ze niet alleen staan in hun strijd, en inspiratie op te doen door de successen van anderen die hun verslaving hebben weten te overwinnen. Bovendien kan een verslaafde aan winkelen zijn, of haar, met anderen delen en ook hun relaas aanhoren. Op die manier wordt er dus openlijk gesproken over gelijksoortige problemen, maar dan wel in een veilige en vertrouwelijke setting.

Overigens mag je het bijwonen van een bijeenkomst van lotgenoten niet zien als een vorm van groepstherapie onder leiding van bijvoorbeeld een psycholoog. Op een dergelijke bijeenkomst krijg je weliswaar een heleboel steun van lotgenoten, maar je problemen zullen er niet per definitie worden behandeld. Sommige mensen met een koopverslaving zullen zelfs zover gaan dat ze niet alleen de bijeenkomsten met lotgenoten bij gaan wonen, maar ook hard aan het werk gaan met een therapeut.

Maak een aflossingsplan voor schulden

Op het ogenblik dat je wordt geconfronteerd met stapels van kredietkaartrekeningen, en uiteindelijk niet meer weet hoe je de schulden ooit nog af moet betalen, dan kan een zogenaamde financiële- of kredietcoach je hierbij helpen. Om te weten te komen waar er bij je in de buurt een kredietcoach werkzaam is, kun je een zoekmachine op het internet gebruiken, zoals Google. Verder zou je contact op kunnen nemen met je bank of kredietkaartverstrekker en vragen zij een kredietcoach aan kunnen raden.

Indien je erg diep in de schulden zit, dan kan de betaling van een kredietcoach soms extra financiële zorgen met zich meebrengen. In sommige gevallen hanteren kredietcoaches echter een manier van betaling waarbij er rekening wordt gehouden met je beschikbare inkomsten en uitgaven. Met wat geluk hoef je dus niet (veel) te betalen op het moment dat je dit eigenlijk niet kunt veroorloven. Bovendien moet je nooit zomaar met een willekeurige kredietcoach in zee gaan (en dus eerst diens betrouwbaarheid checken) om niet nog verder in de financiële problemen te belanden. Zo kun je een kredietcoach die niet openhartig is over zijn, of haar, honoraria of die weigert om geen mensen te helpen die niet (voldoende) vergoeding kunnen betalen, beter resoluut afwijzen.

Een gerenommeerde kredietcoach zal je daarentegen helpen om erachter te komen hoe je een goede begroting kunt maken en je advies geven met betrekking tot het afbetalen van je schulden. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kan een kredietcoach een beheersplan voor schulden opstellen. Andere mogelijkheden om een faillissement te kunnen voorkomen:

  • het eigen vermogen gebruiken (zoals je eigen woning) gebruiken om je schulden af te betalen,
  • rechtstreeks met schuldeisers te onderhandelen,
  • een combinatie van de eerder genoemde twee opties.

Het belangrijkste doel van een kredietcoach zal in de regel dan ook dienen te zijn om samen je uitgaven onder controle te krijgen, zodat je niet langer meer schulden op blijft bouwen en je situatie niet langer uitzichtloos blijft.

Beperk je aankopen en betaal alleen contant

Een alcoholist kan drank afzweren en een gokverslaafde kan nooit meer een voet in een casino zetten. Voor een koopverslaafde wordt het op dit punt echter een stuk lastiger, behalve als alle aankopen en boodschappen door een andere gedaan kunnen worden. Wanneer dit echter niet het geval is, zul je immers nooit helemaal kunnen stoppen met het kopen van je dagelijkse boodschappen en kleding.

Het is dan ook de truc om je te leren beheersen en je strikt te beperken tot de plaats waar je een aankoop wilt gaan doen en je niet laten verleiden tot het doen van extra aankopen. Je kunt bijvoorbeeld een boodschappenlijstje schrijven, een begroting opstellen en precies genoeg geld mee te nemen naar de winkel. Het kan in de meeste gevallen erg verstandig zijn om alle kredietkaarten op te zeggen en er nooit meer eentje aan te vragen. Op die manier zul je namelijk niet meer in de verleiding komen om meer geld uit te geven dan je je kunt veroorloven. Wanneer je verslaafd bent aan online winkelen, dan dien je alle accounts te verwijderen bij internet winkels en –verkoper om ook zo minder gemakkelijk in te loggen en in een paar simpele muisklikken aankopen te kunnen doen.

Laat je behandelen voor bestaande aandoeningen

Stoornissen zoals dwangmatig winkelen kunnen samen met andere aandoeningen ontstaan, zoals een depressie, eetstoornissen, verslaving(en) en angsten. Dit soort aandoeningen wordt namelijk regelmatig ook bij koopverslaafden aangetroffen. Gelukkig kan een deskundige therapeut bepalen of er inderdaad sprake is van meerdere aandoeningen en of deze behandeld dienen te worden, bijvoorbeeld door middel van medicatie of een aanvullende therapie. Het behandelen van eventuele gelijktijdig aanwezige aandoeningen (comorbiditeit) kan de vooruitzichten voor een koopverslaving, evenals je totale kwaliteit van leven, sterk te verbeteren.

Het vermijden van triggers op de lange termijn

Vandaag de dag leven we in een echte consumptiecultuur en is het om die reden dan ook erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om het winkelen volledig uit je leven te bannen. Op het moment dat je een behandeling hebt ondergaan om van je koopverslaving af te komen, dan is het de kunst om activiteiten of gedachten, die kunnen leiden tot een terugval, zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

Er zijn gelukkig een aantal verschillende manieren om dit soort triggers te vermijden:

  • Zoek een manier om, om te gaan met bepaalde gevoelens, zoals verdriet, boosheid of frustratie. Dit soort emoties zal vaak mensen, die daar gevoelig voor zijn, aanzetten tot het dwangmatig kopen van spullen. Indien je winkelen hebt gebruikt als een soort geneesmiddelen om bijvoorbeeld je verleden mee te vergeten, dan zul je absoluut een andere manier moeten gaan bedenken om jezelf weer op je gemak te stellen. Je doet er dan verstandig aan om afleiding te zoeken in iets dat helemaal los staat van winkelen, maar waar je wel van kunt genieten. Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan dansen, hardlopen of naar muziek luisteren.
  • Zoek iets om momenten van verveling te doden. Verveling kan namelijk een enorme trigger zijn om naar een winkel of winkelcentrum te gaan. In plaats van gedachteloos rond te dwalen in een winkelcentrum, of te surfen op het internet, dien je een nieuwe manier te vinden om je vrije tijd door te brengen. Zo kun je een vriend gaan bezoeken, lid worden van een leesclub of een nieuwe hobby te beginnen. Waarschijnlijk is er, als je even je best doet, vast iets leuks te vinden waarmee je je zinnen kunt verzetten als de verveling toeslaat.
  • Zoek nieuwe vrienden en/of nieuwe activiteiten. Als je meest belangrijke hobby bestond uit het gaan winkelen met vrienden of vriendinnen, dan is het vinden van een nieuwe activiteit met deze mensen een prima oplossing. Indien dit niet mogelijk is, dan kun je uiteraard ook nog op zoek gaan naar nieuwe vrienden om nieuwe activiteiten mee te kunnen ondernemen. Deze nieuwe vrienden kunnen je dan steunen en voorkomen dat je terug zult vallen in je oude gewoonten.
  • Zoek een nieuwe manier om jezelf te belonen. Een groot aantal verslaafden aan winkelen, zullen deze bezigheid gebruiken als een manier om zichzelf te belonen, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan in de wacht hebt weten te slepen of je promotie gemaakt. In vrijwel alles zie je wel een manier om iets nieuws te moeten kopen. Doelloos gaan winkelen was iets waar je niet langer aan toe wilde geven, dus zoek je nu steeds opnieuw een reden om toch maar toe te kunnen geven aan de drang om naar het winkelcentrum te gaan. Steeds weer zijn er nieuwe redenen om jezelf te belonen, of om iets te vieren. In plaats daarvan kun je jezelf trakteren op een speciale kop koffie, een leuke film gaan bekijken in de cinema of een tafeltje reserveren in je favoriete restaurant.

Houd je uitgaven onder in de hand

Je hoeft heus niet altijd een koopverslaafde te zijn, of te worden, om de negatieve effecten van schulden en buitensporige uitgaven te kunnen ervaren in je leven. Ook zal het geen verschil maken wie je eigenlijk bent als je problemen hebt met je uitgaven en deze probeert te negeren. De onderstaande tips en adviezen kunnen namelijk iedereen helpen om de controle over hun financiën te kunnen houden:

  • Beperk het gebruik van kredietkaarten. Bij voorkeur betaal je alleen met contant geld (waarbij je eventueel gebruikmaakt van een begroting aan de hand van een systeem met enveloppen). Een andere optie is gebruikmaken van een kredietkaart alleen op momenten dat je genoeg geld hebt om het aan het eind van de maand de rekening volledig af te betalen.
  • Denk na over de aankopen die je wilt doen. Wanneer je maandelijkse uitgaven je maandelijkse inkomsten overschrijden, dan zul je gedane aankopen eens grondig onder de loep moeten leggen. Indien je dure spullen wilt kopen omdat je denkt dat de kwaliteit daarvan beter is, of omdat je denkt dat je het verdient, dan kun je op zoek gaan naar afgeprijsde exemplaren. Soms kunnen duurdere producten beter zijn, maar vaak zul je alleen maar betalen voor een dure merknaam.
  • Gun jezelf een de tijd om na te denken. Op het ogenblik dat je iets graag wilt hebben, maar je dit niet vaak ziet, dan zul je minder snel de neiging hebben om het te gaan kopen. In plaats daarvan zet je het betreffende product op een speciaal lijstje en wacht minimaal 24 uur (afhankelijk van de beperking in je persoonlijke begroting) om na te denken voordat je de aankoop definitief gaat doen. In de regel zal na een dag de drang om dat product te kopen al wat minder zijn geworden.
  • Maak de balans op van al je eigendommen. In de periode die je gebruikt om na te denken over een bepaalde aankoop, of wanneer je een enorme drang hebt om te gaan winkelen, dan kun je inventariseren wat je allemaal al hebt. De kans is dan groot dat je zult beseffen dat je alles hebt wat nodig is en dan je gewoon op zoek was naar iets nieuws (en onnodigs) om samen te laten smelten met de spullen die je al in je bezit hebt.

Conclusie

Winkelen kan soms heel erg prettig zijn voor een heleboel mensen, maar op het ogenblik dat deze bezigheid je elk uur van de dag bezig blijft houden, of een negatieve invloed heeft op je relaties en banksaldo, dan moet je in gaan zien dat je dringend professionele hulp nodig hebt. Toegeven dan je een probleem hebt, is namelijk nog maar de eerste stap die je moet gaan zetten om van je koopverslaving af te kunnen komen. Je moet immers nog gaan leren hoe je om moet gaan met je verslaving aan winkelen en het dwangmatig kopen van spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Door de manieren te leren kennen waarmee je weer controle uit kunt oefenen, en deze ook te houden, op de situatie zul je pas echt worden geholpen en kun je je leven, en in het bijzonder ook je financiën, weer op de rit krijgen.

Meer