Verrassingtour leidt Zelensky opnieuw naar Londen

De afgelopen dagen reisde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky naar onder meer Rome, Berlijn en Parijs. Deze ochtend komt ook Londen op het lijstje te staan.

Waarom is dit belangrijk?

Nu de oorlog in Oekraïne steeds langer lijkt te gaan duren, daalt de interesse en betrokkenheid van andere landen wat. Zelensky beseft dit ook, en gaat bij de staatshoofden zelf langs om de band weer aan te halen. Nadat hij rond de jaarwisseling al in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Brussel (vooral voor de Europese instellingen) passeerde, staat mei volgepland met een tweede tournee. Deze passeerde al Finland en Nederland, en nu gaat de Oekraïner dus langs bij de andere belangrijke Europese partners.

In het nieuws: Zelensky’s tour gaat voort, ook buiten de Europese Unie. Vandaag staat Londen op de agenda.

“Het Verenigd Koninkrijk is een leider als het gaat over het uitbreiden van onze capaciteiten op de grond en in de lucht. Die samenwerking gaat vandaag voort. Ik zal mijn vriend Rishi (Sunak, de Britse premier, red.) ontmoeten. We zullen inhoudelijke face-to-face onderhandelingen hebben”, zo tweette Oekraïens president Volodymyr Zelensky maandagochtend.

Eerder al: “Beste president Zelensky, vriend van Frankrijk, welkom”, twittert een breed glimlachende Franse president Emmanuel Macron.

  • Zondag kwam Zelensky aan in Parijs, na een trip die hem eerder al naar Rome en Berlijn bracht. In Frankrijk had de Oekraïner een drie uur lang diner met Macron, waarvan één uur zelfs zonder adviseurs rond de tafel. Een vruchtbaar diner, kondigden beide landen achteraf aan.
  • “In de komende weken zal Frankrijk enkele bataljons trainen en uitrusten met tientallen extra pantservoertuigen en lichte tanks, waaronder de AMX-10RC“, zo staat te lezen in een gezamenlijk statement van beide presidenten. Daarnaast zal Frankrijk ook het Oekraïense luchtafweer extra helpen ondersteunen. De staatshoofden riepen ook op voor meer sancties tegen Rusland.
  • Wat voorlopig dus nog niet op de leveringsbon staat, zijn westerse gevechtsvliegtuigen, zoals de F-16. Dat lijkt hoe dan ook de volgende stap te worden in de leveringen, nadat het Westen eerder de zelf ingestelde rode lijn van pantservoertuigen, tanks en raketten voor op langere afstand te schieten doorbrak. Nederland werkt samen met België en het VK om leveringen van F-16’s voor te bereiden, maar dat project is naar verluidt een van lange adem.
  • Ook Duitsland en Frankrijk zullen niet meteen vliegtuigen gaan leveren. Duits bondskanselier Scholz schermde met het feit dat Duitsland al heel wat leverde aan wapens. Ook Frankrijk houdt de boot af: “Die discussie is wat voorbarig”, zo tekende Politico op bij een Franse ambtenaar. Het dossier is ook zeer complex, aangezien de heel wat Europese landen met andere vliegtuigen werken. Dat maakt de logistieke keten zeer moeilijk, en ook naar training toe is dit allerminst eenvoudig.

Eerder al: Ook in Italië en Duitsland kwamen wapenleveringen ter sprake. Op het onderonsje tussen Zelensky en paus Franciscus niet.

  • De Europese mini-tour, deel 2, startte in Rome, waar Zelensky zaterdag arriveerde. Hij ontmoette er president Sergio Mattarella, premier Giorgia Meloni en paus Franciscus. “Een belangrijk bezoek in aanloop naar de Oekraïense overwinning”, schreef de Oekraïner zelf op Twitter.
  • Met de Italiaanse premier had Zelensky een onderhoud, dat iets langer dan een uur duurde. Het duo praatte over militaire en humanitaire steun aan Oekraïne, maar vooral ook over de toetreding van Oekraïne tot de NAVO en Europese Unie.
  • Nadien trok hij naar het Sint-Pietersplein, voor een gesprek met de paus. Die stelde zelfs voor om als bemiddelaar op te treden, om snel een einde te maken aan het conflict. Zelensky wou echter dat de paus de Russische misdaden in Oekraïne zou veroordelen, iets wat hij voorlopig nog niet deed. “We hebben geen bemiddelaar nodig tussen Oekraïne en de agressor die ons territorium bezet. We hebben een actieplan nodig voor een rechtvaardige vrede in Oekraïne”, zei Zelensky. Hij vroeg de paus dan ook om zijn vredesplan te steunen. Dat is gebaseerd op de volledige terugtrekking van Ruslands troepen uit Oekraïne, de herstelling van Oekraïne’s grenzen, veroordeling van oorlogsmisdaden en herstelbetalingen.
  • Na Rome trok Zelensky naar Berlijn, voor een ontmoeting met president Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Olaf Scholz. Hij bedankte het duo voor hun steun: daags voordien had Duitsland net nog een nieuw pakket militaire steun beloofd, ter waarde van 2,7 miljard euro; het grootste Duitse pakket tot nog toe. Extra wapenleveringen vragen op korte termijn was dus niet aan de orde. Na Berlijn reisde Zelensky af naar Aken, waar hij de Karelsprijs ontving, een prijs die ieder jaar wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk maakte voor de Europese eenwording. (as)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.