Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 29 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vernietiging Israël blijft uiteindelijk doel Hamas

Logo Business AM
Business

14/12/2014 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De vernietiging van de staat Israël blijft het streefdoel van de islamitische beweging Hamas. Dat heeft de nieuwssite RT.com gemeld, verwijzend naar opmerkingen van Khalil al-Hayya, één van de oprichters van Hamas. ter gelegenheid van de viering van de zevenentwintigste verjaardag van de beweging. De vernietiging van Israël stond in het oprichtingscharter van Hamas en daaraan is volgens al-Hayya al die tijd niets veranderd.”De voorbije jaren hebben een aantal leiders van Hamas gesuggereerd dat ze zich zouden kunnen vinden in de oprichting van een Palestijnse staat op het grondgebied dat door Israël sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 wordt bezet, zonder echter het bestaansrecht van een Israëlische natie te erkennen,” aldus RT.com.

“Al-Hayya maakte echter duidelijk dat de Qassam Brigades, de gewapende divisie van Hamas, niet zullen rusten vooraleer Israël is vernietigd. Anderzijds gaf Abu Ubaida, één van de woordvoerders van de Qassam Brigades, aan dat nieuwe conflicten onvermijdelijk zijn, tenzij Israël de vernielingen van het recente conflict in Gaza herstelt.Gegijzelde bevolkingReuven Rivlin, president van Israël, heeft tegen vertegenwoordigers van het UN Office for Project Services (Unops) aangegeven bereid te zijn om mee te werken aan de heropbouw van Gaza. “Israël weet dat de bevolking van Gaza zwaar heeft geleden en dat onschuldige mensen in het gebied door Hamas worden gegijzeld,” gaf de president aan.

Anderzijds benadrukte Rivlin dat Israël zich zorgen maakt dat fondsen voor de heropbouw door Hamas zouden worden misbruikt voor de aankoop van wapens om steden en dorpen in het zuiden van Israël aan te vallen. De president voegde er aan toe dat er een manier moet worden gevonden om een afstand te creëren tussen Hamas en de bevolking van Gaza.“Ook de Palestijnse bevolking heeft zich echter al beklaagd over de trage heropbouw van Gaza,” aldus RT.com.

Gaza werd tot zeven jaar geleden bestuurd door Fatah, de beweging achter de Palestijnse president Mahmoud Abbas, maar werd toen van de macht verdreven door Hamas. Hoewel beide partijen in april dit jaar een samenwerkingsakkoord ondertekenden, is er volgens RT.com duidelijk sprake van een andere visie over het bestuur van Gaza.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO