Vernietiging Israël blijft uiteindelijk doel Hamas

De vernietiging van de staat Israël blijft het streefdoel van de islamitische beweging Hamas. Dat heeft de nieuwssite RT.com gemeld, verwijzend naar opmerkingen van Khalil al-Hayya, één van de oprichters van Hamas. ter gelegenheid van de viering van de zevenentwintigste verjaardag van de beweging. De vernietiging van Israël stond in het oprichtingscharter van Hamas en daaraan is volgens al-Hayya al die tijd niets veranderd.”De voorbije jaren hebben een aantal leiders van Hamas gesuggereerd dat ze zich zouden kunnen vinden in de oprichting van een Palestijnse staat op het grondgebied dat door Israël sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 wordt bezet, zonder echter het bestaansrecht van een Israëlische natie te erkennen,” aldus RT.com.

“Al-Hayya maakte echter duidelijk dat de Qassam Brigades, de gewapende divisie van Hamas, niet zullen rusten vooraleer Israël is vernietigd. Anderzijds gaf Abu Ubaida, één van de woordvoerders van de Qassam Brigades, aan dat nieuwe conflicten onvermijdelijk zijn, tenzij Israël de vernielingen van het recente conflict in Gaza herstelt.Gegijzelde bevolkingReuven Rivlin, president van Israël, heeft tegen vertegenwoordigers van het UN Office for Project Services (Unops) aangegeven bereid te zijn om mee te werken aan de heropbouw van Gaza. “Israël weet dat de bevolking van Gaza zwaar heeft geleden en dat onschuldige mensen in het gebied door Hamas worden gegijzeld,” gaf de president aan.

Anderzijds benadrukte Rivlin dat Israël zich zorgen maakt dat fondsen voor de heropbouw door Hamas zouden worden misbruikt voor de aankoop van wapens om steden en dorpen in het zuiden van Israël aan te vallen. De president voegde er aan toe dat er een manier moet worden gevonden om een afstand te creëren tussen Hamas en de bevolking van Gaza.“Ook de Palestijnse bevolking heeft zich echter al beklaagd over de trage heropbouw van Gaza,” aldus RT.com.

Gaza werd tot zeven jaar geleden bestuurd door Fatah, de beweging achter de Palestijnse president Mahmoud Abbas, maar werd toen van de macht verdreven door Hamas. Hoewel beide partijen in april dit jaar een samenwerkingsakkoord ondertekenden, is er volgens RT.com duidelijk sprake van een andere visie over het bestuur van Gaza.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20