Vermogen superrijken tot meer dan 10.000 miljard dollar opgelopen

De wereldwijde populatie miljardairs is opvallend goed beschermd gebleken tegen de impact van de coronapandemie. Hun gezamenlijk vermogen is tijdens de coronacrisis zelfs gestegen tot een nieuw recordniveau van meer dan 10.000 miljard dollar. Dat hebben analisten van de Zwitserse bank UBS berekend. 

In totaal werd bij de superrijken wereldwijd in juli van dit jaar een vermogen van 10.200 miljard dollar opgetekend. Dat bedrag ligt 27,5 procent hoger dan het vorige record van 8.900 miljard dollar, dat drie jaar geleden was geregistreerd.

De wereld telt nu in totaal 2.189 miljardairs. Ook dat is een record. Drie jaar geleden was er sprake van 2.158 superrijken.

Aandelen

‘Terwijl miljoenen mensen over de hele wereld hun baan verloren of op overheidssteun beroep moesten doen om rond te kunnen komen, konden de miljardairs tijdens het tweede kwartaal van dit jaar goede zaken doen,’ zeggen de onderzoekers. ‘De superrijken konden immers profiteren van de sterke fluctuaties op de wereldwijde aandelenmarkten.’

‘De superrijken zijn door hun financiële reserves beter tegen een economische dalperiode bestand,’ verduidelijkt Josef Stadler, hoofd vermogensbeheer bij de Zwitserse bank. ‘Maar bovendien konden ze ook nog eens profiteren van het herstel na de crisis.’

‘In maart en april, toen de aandelenmarkten tot hun dieptepunt waren teruggezakt, konden ze immers grote pakketten effecten aan goedkope prijzen opkopen. Die strategie heeft de meeste investeerders belangrijke winsten opgeleverd.’

Stadler wijst er daarbij op dat miljardairs in zulke situaties doorgaans een aanzienlijke risicobereidheid tentoonspreiden en daarbij met vertrouwen een deel van hun aanzienlijke fortuinen willen inzetten.

Rockefeller

De analisten wijzen erop dat de concentratie aan rijkdom tot eenzelfde niveau als bij het begin van de twintigste eeuw – het tijdperk van rijke families zoals Carnegie, Rockefeller en Vanderbilt – is gestegen. ‘De rente op rente zorgt voor een cumulatie van rijkdom,’ erkennen zij.

Stadler geeft wel aan dat de grote winsten van de miljardairs – in een periode waarin honderden miljoenen mensen over de hele wereld met problemen worstelen – tot een publieke en politieke terugslag zou kunnen leiden. Hij merkt wel op dat vele miljardairs zich van deze situatie bewust zijn.

In het rapport wordt daarbij opgemerkt dat vele superrijken bij het uitbreken van de coronacrisis snel hebben gereageerd om met donaties een deel van de problemen te helpen aanpakken. ‘Het onderzoek toonde dat 209 superrijken het tweede kwartaal van dit jaar in totaal 7,2 miljard dollar aan hulpprojecten hebben toegezegd,’ zeggen de onderzoekers.

‘In de Verenigde Staten brachten 98 miljardairs in totaal 4,5 miljard dollar samen. In China was er sprake van een bedrag van 679 miljoen dollar, verzameld door twaalf superrijken.’

Het rapport stelt over de populatie superrijken geen individuele rangschikking beschikbaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20