Vermogen rijken is op vijftien jaar tijd meer dan verdubbeld

De rijkere bevolkingscategorie, die over minstens 5 miljoen dollar activa kan beschikken, had vorig jaar wereldwijd een gezamenlijk vermogen van 104.000 miljard dollar. Dat komt neer op een groei met 35.000 miljard dollar op één decennium tijd. Dat heeft marktonderzoeker Wealth-X berekend.

Vijftien jaar geleden had de gemeenschappelijke portefeuille van de rijkere bevolkingsklasse een waarde van 50.000 miljard dollar.

Verschuiving

Uit het onderzoek blijkt dat de Verenigde Staten wereldwijd het grootste aantal rijken telt. ‘Tegelijkertijd moet echter een duidelijke verschuiving naar het oosten worden gemeld,’ zeggen de onderzoekers. ‘Het aandeel van Azië in de wereldwijde ranglijst van miljonairs steeg het voorbije decennium met 10 procentpunt tot 27 procent.’

Noord-Amerika blijft met een aandeel van 39 procent nog altijd dominant. Bij de tien naties die de snelste opbouw van rijkdom hebben laten optekenen, kunnen echter zes Aziatische landen worden teruggevonden.

Op de eerste plaats daarbij staat Bangladesh, waar de populatie met een vermogen van minstens 5 miljoen dollar het voorbije decennium een gemiddelde jaarlijkse groei van 14,3 procent heeft gekend. Vietnam neemt met een gemiddelde groei van 13,9 procent de tweede positie in, gevolgd door China (13,5 procent), Kenia (13,1 procent) en de Filippijnen (11,9 procent).

De top tien bestaat verder uit Thailand (10,6 procent), Nieuw-Zeeland (8,7 procent), de Verenigde Staten (8,2 procent), Pakistan (7,5 procent) en Ierland (7,1 procent).

New York

Op stedelijk niveau heeft de Amerikaanse metropool New York de grootste populatie rijken. Ook hier blijkt echter de groeiende welvaart van Azië. In de ranglijst met dertig steden waar de rijke bevolkingscategorie de snelste groei kennen, staan zesentwintig Chinese metropolen vermeld. De vier resterende centra van groei zijn in de Verenigde Staten gesitueerd.

New York telt 120.605 inwoners met een vermogen van meer dan 5 miljoen dollar. Daarmee eist de Amerikaanse stad een wereldwijd aandeel van 4,1 procent voor zich op. Tokio neemt met een aandeel van 2,8 procent de tweede positie in. Daarna volgen Hongkong (2,5 procent), Los Angeles (2,4 procent) en Londen (1,7 procent).

De top tien bestaat verder uit Parijs (1,7 procent), Chicago (1,5 procent), San Francisco (1,3 procent), Washington (1,3 procent) en Dallas (1,2 procent).

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.