“Verlaat Oekraïne nu het nog kan”

Buitenlandse Zaken raadt Belgen die zich in Oekraïne bevinden “ten stelligste aan om het land te verlaten”. Belgen die er vastzitten, worden verzocht de ambassade in Kiev te contacteren.

Steeds meer landen, waaronder nu ook België, roepen hun ambassadepersoneel terug uit Oekraïne en raden hun burgers aan het land te verlaten.

“U dient er rekening mee te houden dat bij een plotselinge verslechtering van de situatie de communicatiemogelijkheden in Oekraïne, zoals het internet- en telefoonverkeer, ernstig kunnen worden verstoord”, aldus Buitenlandse Zaken. “Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de werking van de luchthavens en het vliegverkeer van, naar en in Oekraïne bemoeilijken.”

Amerikaanse ambtenaren lieten weten aan persbureau AP dat de VS ook effectief zijn ambassade zal evacueren. Het land vreest dat Rusland Oekraïne op elk moment kan binnenvallen. Ook Rusland zelf trekt zijn diplomaten terug.

Evacuaties zitten er voor België vooralsnog niet in. “Als de situatie verslechtert, kan een evacuatie uit Oekraïne niet worden gegarandeerd. Het is daarom aangeraden om het land te verlaten nu het nog kan.”

Escalatie

Vrijdag zou de Amerikaanse president Joe Biden gezegd hebben dat Rusland Oekraïne binnen de week zou binnenvallen. Het is niet geweten of dat effectief zal gebeuren. De president riep enkele weken geleden al zijn personeel en familieleden in Oekraïne op terug te keren naar de VS.

De VS blijft dan ook communiceren over hoe potentieel ernstig de situatie in Oekraïne is. “We blijven tekenen zien van Russische escalatie, waaronder nieuwe troepen die de Oekraïense grens bereiken”, zei Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van Biden, vrijdag in een mededeling aan de pers. “Zoals we al eerder hebben gezegd, kan er op elk moment een invasie beginnen als Vladimir Poetin daartoe besluit.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20