Het Agentschap van de Schuld heeft vandaag de brutorendementen van de staatsbons bekendgemaakt. Daarbij gaat alle aandacht uit naar de overheidsobligatie met een looptijd van een jaar. In de Wetstraat is er nog steeds een discussie aan de gang over hoeveel roerende voorheffing we moeten betalen. Hoe dan ook zijn er, in tegenstelling tot september, lucratievere spaarboekjes beschikbaar.
In het nieuws: De coupons van de staatsbons zijn bekend.
- 3 procent bruto voor de eenjarige overheidsobligatie.
- De staatsbon op drie jaar krijgt een coupon van 2,50 procent bruto.
Details: Er is nog onduidelijkheid over hoeveel belastingen we moeten betalen op de coupons.
- Het belastingtarief voor de driejarige staatsbon bedraagt hoe dan ook 30 procent.
- De regering heeft in september uitzonderlijk de roerende voorheffing voor de eenjarige variant verlaagd van 30 naar 15 procent. Cd&v wil die operatie herhalen, maar dat is niet naar de zin van de liberalen.
- Premier Alexander De Croo (Open Vld) vindt het niet gepast om nu uit te pakken met een lagere belasting. “Vlak voor de verkiezingen dit soort maatregelen nemen: ik vind dat je daar zeer voorzichtig in moet zijn”, zo maakte hij duidelijk in het VRT-programma De Ochtend.
- Voorts merkte hij op dat de banken intussen de spaarrentes hebben opgetrokken. Dat was het voornaamste doel van de uitgifte in september. De Croo stelt zich dan ook de vraag waarom de regering deze keer opnieuw druk moet uitoefenen op de banken.
- De kans lijkt dus klein dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) en zijn partijgenoten hun slag zullen thuishalen.
Staatsbon moet duimen leggen voor enkele spaarboekjes
Analyse: In september was de eenjarige staatsbon lucratiever dan eender welk spaarboekje. Dat is deze keer niet het geval, zelfs wanneer de cd&v de andere partijen kan overtuigen om de belasting te verlagen.
- Indien de roerende voorheffing 15 procent bedraagt, komt het nettorendement uit op 2,55 procent. Ons land telt momenteel zeven lucratievere spaarrekeningen. Vijf van die formules gaan gepaard met een rente van minstens 3 procent.
- Opgelet: Veel van die spaarrekeningen leggen beperkingen op. We nemen de Ritme-Spaarrekening van VDK – het meest rendabele spaarboekje – als voorbeeld. Wie zijn geld op die rekening parkeert, ontvangt 3,15 procent. Je kunt weliswaar maximaal 500 euro per maand opzijzetten.
- De Getrouwheidsrekening van NIBC is de meest lucratieve rekening zonder spaarvoorwaarden of -beperkingen. Die formule gaat gepaard met een rente van 3 procent.
- Maar: De banken kunnen het spaartarief wel op eender welk moment wijzigen. Lagere spaarvergoedingen zijn zeker niet uitgesloten, aangezien de Europese Centrale Bank (ECB) later dit jaar heel waarschijnlijk de beleidsrentes zal verlagen.
- Zodra een bank een rente verlaagt, heeft dat meteen een impact op de basisrente. De getrouwheidspremie daarentegen geldt voor één jaar na de storting. Die kan tijdens die periode dus niet wijzigen, ongeacht wat je financiële instelling doet.
- Opgemerkt: Als de roerende voorheffing wordt verlaagd tot 15 procent, is de staatsbon wel rendabeler dan eender welke termijnrekening met dezelfde looptijd.
- Als de klassieke roerende voorheffing van 30 procent geldt, komt het nettorendement van de eenjarige staatsbon uit op 2,10 procent.
- In dat geval zijn er veertien rekeningen die meer geld in het laatje brengen.
- Slechts één kortlopende termijnrekening doet het in dat geval beter. Saver+levert netto 2,345 procent op.
Ook dit nog: We vergelijken het rendement van de driejarige staatsbon met gelijkaardige termijnrekeningen.
- Volgens de vergelijking van Spaargids.be zijn er elf rekeningen met een hogere rente.
- Saver+ van Izola Bank is binnen deze categorie de meest rendabele formule. Wie zijn geld voor drie jaar toevertrouwt aan die financiële instelling ontvangt een brutorente van 3,5 procent, oftewel 2,45 procent netto. De termijnrekening is beschikbaar voor iedereen die minstens 500 euro spaart. (cv)