Verkoop telecombedrijf Voo aan Amerikanen opgeschort

De verkoop van het Waalse telecombedrijf Voo aan het Amerikaanse investeringsfonds Providence is opgeschort door de Luikse ondernemingsrechtbank, schrijft de Franstalige krant L’Echo.

Waarover gaat het? Vorige zomer raakte bekend dat de veelbesproken Luikse intercommunale Nethys zinnens was om een aantal onderdelen in alle stilte te verkopen. In mei 2019 zou Nethys een geheime overeenkomst gesloten hebben met het Amerikaanse investeringsfonds Providence om 51 procent van Telenet-tegenhanger Voo te verkopen.

Het nieuws? Een nieuw struikelblok voor de deal tussen Providence en Nethys over Voo, dat in totaal 1,3 miljoen Waalse en 400.000 Brusselse gezinnen van internet, telefonie en televisie voorziet.

De details?

  • Meteen na de bekendmaking van de geheime deal ontstond er een kleine storm. Vooral – de intussen voormalige – topman Stéphane Moreau kreeg heel wat kritiek, omdat hij zichzelf zou belonen voor het akkoord. Door al de commotie zag de Waalse regering zich genoodzaakt om de verkoop ongedaan te maken.
  • Eind vorig jaar gaven regeringspartijen PS, MR en Ecolo plotseling toch positief advies om de onderhandelingen te hervatten. Nethys en Providence mochten opnieuw aan tafel gaan om een definitieve deal in de steigers te zetten.
  • In februari van dit jaar stapte concurrent Orange Belgium daarop naar de rechter. De telecomoperator wilde de verkoop nietig laten verklaren. Het bedrijf meende dat de verkoopprocedure ’terechte vragen opriep, verband houdend met de hoogte van de oorspronkelijke prijs, de voorwaarde voor winstdeling voor het voormalige management en het gebrek aan concurrentie tussen de bieders’.
  • Even later haast ook Telenet, dat lange tijd aasde op Voo, zich om de verkoop tegen te werken. Het bedrijf van John Porter startte een gelijkaardige procedure op om de verkoop op te breken.

De essentie? Als Nethys zich ontdoet van Voo-aandelen, dan zal de Luikse intercommunale een boete van 150 miljoen euro moeten betalen aan Orange.

Meer