Verkoop duurste vastgoed van Londen stijgt met 80 procent na beëindiging lockdown

De verkoop van de duurste woningen in het centrum van Londen is sterk gestegen nu de economie weer aantrekt. De uittocht uit de hoofdstad wordt post-lockdown ineens een halt toegeroepen, schrijft The Telegraph.

‘In Londen hebben de versoepelingen -vanwege het succesvol vaccineren– de markt duidelijk aangezwengeld,’ aldus The Telegraph.

Volgens gegevens van de Bank of England, die dinsdagochtend zijn gepubliceerd, is in maart voor 11,8 miljard pond aan hypotheken afgesloten in het Verenigd Koninkrijk. Dit zou daar het hoogste netto geleende bedrag zijn sinds het begin van de datareeks in april 1993. Ook lag het 13,5 procent hoger dan de vorige piek in oktober 2006.

Dit record werd behaald ondanks het feit dat het totale aantal goedgekeurde hypotheken voor de aankoop van een huis in maart 82.700 bedroeg. Dat is relatief hoog in vergelijking met de 73.000 die in februari 2020 werden geregistreerd, maar bijna 20 procent lager dan de piek in november 2020. Het zijn de grotere transacties die de verkoop aanjagen.

Supercars

Volgens vastgoedwebsite Zoopla is de verkoop van woningen in Kensington & Chelsea (centrale deel van Londen, red.) in de twee weken sinds de versoepelingen van 12 april met 80 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande 28 dagen. Dit was de grootste verkoopsprong van alle gemeenten in Groot-Brittannië.

‘Aan het begin van het jaar gold: hoe verder je ging van het centrum van Londen, hoe heter de markt. Dat veranderde in april,’ weet makelaar Cory Askew.

‘De supercars zijn terug in Knightsbridge. Er is absoluut weer een feel-good factor in het centrum van Londen. Onze kantoren (…) hebben elk een 10-tal transacties gedaan. Verkopen zijn het dubbele van het aantal in april 2019.’

Volgens Emma Stead, van Savills makelaars in Fulham, was 12 april een duidelijk keerpunt. ‘Plotseling begon de markt op gang te komen.’

‘Binnen enkele uren was het meteen merkbaar hoe veel drukker de telefoons waren,’ liet Mark Ruffell, andere makelaar, in Southbank, optekenen. 

De verwachte kopers zijn tot nu toe vooral Brits. Ze zijn voornamelijk geconcentreerd in gebieden waar parken en grote huizen zijn. Mayfair (dichtbij Hyde Park en in the City of Westminster, red.) is echter nog steeds rustig, aldus Askew.

Buitenlandse kopers

Buitenlandse kopers worden tegengehouden door internationale reisbeperkingen, maar sommigen beginnen op afstand actie te ondernemen voordat de concurrentie arriveert.

Thea Carroll, een aankoopmakelaar, gaf aan dat een klant uit het Midden-Oosten een bod had uitgebracht op een pand van 6,95 miljoen pond; 1,7 miljoen pond onder haar vraagprijs. De klant wachtte om het eigendom te zien alvorens de deal af te ronden.

Maar de lockdownversoepelingen en de positiviteit rond de vaccineringsuitrol in het Verenigd Koninkrijk leidden tot een golf van rivaliserende aanbiedingen.

‘Lange tijd was het volkomen stil op de markt, je kon krekels horen,’ aldus Carroll. ‘Maar nu komen internationale kopers terug. Groot-Brittannië is een van de weinige plaatsen in Europa waar men het coronavirus onder controle heeft. Een Amerikaanse koper die miljoenen verdiende met het investeren in cryptocurrency tijdens de lockdown is bijvoorbeeld van plan om binnenkort in Notting Hill te kopen,’ zei ze.

Anderen keren de stad dan weer de rug toe en vertrekken – soms voorgoed – naar het platteland. 

‘We hebben vorig jaar een huis verkocht voor iemand die vanwege de lockdown uit Londen vertrok’, aldus Emma Stead. ‘Hij belde vorige week om te zeggen dat hij terugkomt omdat hij niet van het woon-werkverkeer houdt en hij niet altijd vanuit huis kan werken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20