Vereniging Europese telecomoperatoren: ‘Ban op Chinese spelers drijft de kosten op’

ECTA, een vereniging van vooral Europese telecomspelers, waarschuwt voor de nefaste gevolgen van een eventuele uitsluiting van Chinese spelers op de Europese markt.

De groep die alternatieve telecombedrijven vertegenwoordigt (zoals het Duitse 1&1 Drillisch en het Franse Iliad) roept in een open brief op om de Chinese spelers niet te weren voor ‘geopolitieke redenen’. ‘Een verbod op Chinese spelers kan enkel maar gerechtvaardigd worden op basis van vaststaande feiten’, klinkt het.

ECTA waarschuwt dat dergelijke acties de kosten kunnen opdrijven. Daarenboven zou zo’n ban eventuele netwerkupgrades veel trager doen verlopen.

Huawei en ZTE

De open brief van ECTA komt er nadat Frankrijk beperkingen heeft opgelegd aan apparatuur van het Chinese bedrijf Huawei. Volgens ingewijden is er sprake van een feitelijk verbod.

In ons land hebben de telecomoperatoren Orange en Proximus vorige week dan weer beslist om voor de uitbouw van hun 5G-netwerk samen te werken met het Finse Nokia. Daarmee kwam een einde aan hun samenwerking met Huawei.

Volgens Reuters zou er in de open brief impliciet verwezen worden naar Huawei en ZTE, een andere Chinese speler. Als die twee spelers worden uitgesloten hebben de telecomoperatoren de keuze uit slechts drie spelers waarmee ze kunnen samenwerken: Nokia, Ericsson en Samsung.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20