De handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en China zitten onder het vriespunt met een handelsoorlog. Ook de beperkingen op handel inzake microchips en de saga van de spionageballonnen spelen daar een rol in. Jasper Roctus, expert China en Oosterse talen en culturen, sprak Business AM over de spanningen tussen de grootmachten.
Beluister hier het volledige interview:
De essentie: De Sino-Amerikaanse relatie nam vanaf 2018 een duik tijdens het presidentschap van Donald Trump.
- “De laatste tijd waren er wat pogingen om de relaties weer te verbeteren, zoals met de meeting van Joe Biden en Xi Jinping in Bali. Er zou ook een bezoek van Blinken hebben plaatsgevonden begin dit jaar, maar dat is niet gebeurd na het ballonincident”, vertelt Roctus. “Ondertussen gaat het maar door. Amerika bouwt nu een front op het gebied van microchips tegen China en slaagt daar ook deels in.”
- Zo haalde de VS al Japan en Nederland over om daaraan mee te doen door op de export van belangrijke bedrijven beperkingen in te voeren.
- Ondertussen steeg de handel tussen de VS en China wel naar een recordhoogte van ruim 600 miljard dollar.
Ontkoppeling
- Een volledige ontkoppeling tussen beide landen zou een totale economische ramp inleiden. “De Wereldhandelsorganisatie denkt ook dat dat mogelijk tot 10 procent economische schade wereldwijd zou kunnen leiden en dat alle gerelateerde kettingen indirect flink geraakt zullen worden”, vertelt de expert.
- “Maar zover zijn we niet. Ontkoppelen blijkt vrijwel onmogelijk. Wij zijn te veel met elkaar ingeweven om zoiets te laten plaatsvinden. We zien ook voorzichtige pogingen van de VS om te ontkoppelen op bepaalde vlakken tot nu toe totaal nog niet lukken, behalve dan bij die microchips”, klinkt het. Maar daar gaat het ook over een tak van enkel de meest moderne chips. “We moeten nog zien of het effectief op handelsniveau echt resultaten gaat opleveren.”
- Niemand heeft overigens voordeel bij het ontkoppelen. Niet de VS, niet Europa, en ook niet China. “Sterker nog, als er één is van de drie grootmachten die nog redelijk zou kunnen doordoen, dan is het wel de VS met zijn enorme binnenlandse markt”, zegt Jasper. China zou in dat geval volledig zijn exportmarkt verliezen.
- Het valt ook op dat China continu de EU waarschuwt om niet mee te doen met de VS. “De slag om de handel met China zal tussen de EU en de VS wel nog deels plaatsvinden”, gelooft hij.
Impact Europa
- Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen sprak deze week nog over een nieuwe term: ‘de-risking of EU-China relations’. “Ze gaf nog niet helemaal aan wat ze daarmee bedoelde, maar ze leek aan te geven dat die ontkoppeling niet zou lukken, maar we moeten zorgen dat we weinig risico lopen om meegesleurd te worden in een conflict tussen de VS en China.”
- China benadrukt ook dat het wil dat Europa strategisch autonoom is, waarmee het vooral bedoelt dat de EU niet moet leunen op de VS.
- “Het verschil met de VS is dat er in Europa geen verenigd front is binnen de EU tegen China. Er zijn in Europa nog bepaalde landen die niet willen meedoen. Op dat gebied heeft China nog kansen binnen Europa om te zorgen dat het niet te dicht tegen de VS aanleunt”, concludeert Jasper.
(fjc)