Plots is Europa weer interessant voor China

Chinese diplomaten in Europa zetten vaart achter een relance van de Sino-Europese betrekkingen op het hoogste niveau.

Op de agenda: Enkele belangrijke hooggeplaatste Chinese politici maken hun optrede.

  • Ambassadeur Fu Cong, hoofd van de Chinese missie naar de EU, had enkele gesprekken met Europese parlementsleden van de Linkse Fractie in het Europees Parlement (NGL). Hij verklaarde meermaals dat China en de EU vooral partners zijn, geen rivalen. Hij pleitte er ook voor dat de EU niet blijft inzetten op een overwinning van de oorlog in Oekraïne en er mogelijk genoegen mee moet nemen dat Rusland dat gebied zal houden.
  • De Chinese topdiplomaat Wang Yi zal de Veiligheidsconferentie van München bijwonen die plaatsvindt in het weekend van 17 tot en met 19 februari. Hooggeplaatsten die zich bezighouden met internationale veiligheid, waaronder hoofden van inlichtingendiensten en staatshoofden, zullen er aanwezig zijn.
    • Ondertussen reist Wang Yi ook langs Frankrijk, Italië, Hongarije en Rusland. Hij is van plan om de Chinese visie op internationale veiligheid te delen en hoopt raakvlakken te vinden waar China en Europese landen kunnen samenwerken. China wil zich ook profileren als een vredestichter.
    • Wang Yi’s bezoek moet aantonen dat China ook nog waarde hecht aan de relatie met de EU. Zo wil hij voorkomen dat de EU meewandelt in het “autocratie vs democratie” verhaal van de Amerikanen. De topdiplomaat wil het wederzijdse vertrouwen opnieuw versterken.
  • De vicepremier Sun Chunlan bezoekt ook Griekenland om de banden aan te knopen.

Anti-China propaganda

De essentie: De EU en China willen weer meer samenwerken op economisch vlak. Dat schrijft Global Times.

  • Nu het ‘Zero COVID’-beleid opgedoekt werd in China, zet de Aziatische grootmacht in op het versterken van de internationale relaties. Daar zijn meerdere factoren voor verantwoordelijk. Zo was er de pandemie dat stevig op de Sino-Europese banden inhakte. Het laatste jaar vond er door de Verenigde Staten een strategische economische indamming van China plaats waar Europa deels werd in meegetrokken.
    • Volgens de Chinese ambassadeur in Frankrijk Lu Shaye verplichtte de VS zijn bondgenoten om een kant te kiezen. “De VS zette ook in op anti-China propaganda en verspreidde meerdere geruchten en leugens die de Europese regeringen misleid hebben.”
    • Ook de Oekraïne-oorlog en de spanningen tussen China en Taiwan speelden een rol. Daarnaast begonnen Europese leiders de vergaande integratie van Chinese bedrijven in de Europese markt te wantrouwen. Vooral toen bleek dat die bedrijven inzetten op kritische infrastructuur of strategisch belangrijke componenten.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.