Verenigde Staten bereiden nieuwe reeks sancties tegen Pyongyang voor, maar deskundigen verwachten dat ze weinig zullen uithalen

Verenigde Staten bereiden nieuwe reeks sancties tegen Pyongyang voor, maar deskundigen verwachten dat ze weinig zullen uithalen
Deskundigen verwachten niet dat Pyongyang snel zijn nucleaire arsenaal zal afstaan. (KIM Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

De Verenigde Staten bereiden een nieuwe ronde van sancties voor tegen Noord-Korea, aldus de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan.

Waarom is dit belangrijk?

De spanning op het Koreaanse schiereiland is de laatste maanden hoog opgelopen, nadat Pyongyang dreigde met de inzet van kernwapens en wetten wijzigde om een preventieve nucleaire aanval mogelijk te maken. Daarnaast het is regime onophoudelijk doorgegaan met het testen van langeafstandsraketten, tegen de zin van Seoel, Tokio en Washington in.

In het nieuws: Kim Jong-un, de grote leider van Noord-Korea, wil van zijn land de “grootste nucleaire macht in de wereld maken”, aldus Noord-Koreaanse staatsmedia. Het nieuws deed de spanningen met Zuid-Korea en de VS verder toenemen.

  • “We hebben op dit moment een nieuwe reeks sanctiemaatregelen in voorbereiding”, aldus Jake Sullivan, die online aanwezig was op een conferentie in Seoel, georganiseerd door het Center for Strategic and International Studies en de Zuid-Koreaanse mediagroep JoongAng. 
  • Sullivan, die via een live videoverbinding sprak, zei dat Washington vastbesloten is om economische druk en diplomatie te gebruiken om Noord-Korea ertoe te bewegen zijn kernwapenarsenaal op te geven. Hoe de mogelijke sancties zullen worden vormgegeven is nog niet bekend.
  • Sullivan wees daarnaast op de positieve geïntensiveerde samenwerking tussen de VS, Zuid-Korea en Japan. De drie landen hebben het aantal gezamenlijke militaire oefeningen opgevoerd, waarbij de VS heeft beloofd om zijn twee bondgenoten onverminderd te blijven steunen. Hij zei echter niet of Washington overweegt om tactische kernwapens in de regio te stationeren.
  • De VS werkt volgens de Amerikaan daarnaast aan een meer “zichtbare” regionale aanwezigheid van zijn strategische middelen. Daarmee verwijst hij onder andere naar de Amerikaanse vliegdekschepen en langeafstandsbommenwerpers die aanwezig zijn in de regio.
  • Pyongyang heeft echter meerdere malen kenbaar gemaakt dat denuclearisatie niet aan de orde is en beschuldigde de VS en zijn bondgenoten ervan een “vijandig beleid te voeren.”

De achtergrond: Tientallen jaren van sancties onder leiding van de VS hebben de steeds geavanceerdere raket- en kernwapenprogramma’s van Noord-Korea echter niet kunnen stoppen. China en Rusland hebben daarnaast recente pogingen van de Verenigde Naties om meer sancties aan het land op te leggen geblokkeerd.

  • De Chinese leider Xi Jinping heeft recentelijk wel kenbaar gemaakt dat hij Noord-Korea via economische wegen wil stimuleren tot de denuclearisering. Volgens Xi hebben zowel Seoel als Beijing een “gemeenschappelijk belang in kwesties op het Koreaanse schiereiland en moeten beiden samenwerken om de vrede te waarborgen”. 
  • Deskundigen verwachten echter niet dat Pyongyang snel zijn nucleaire arsenaal zal afstaan. Het Kim-regime, dat een groot deel van zijn bbp investeert in de ontwikkeling van nucleaire wapens, heeft al meerdere keren duidelijk gemaakt dat het zijn nucleair afschrikmiddel nooit zal opgeven.
  • De afgelopen weken heeft Noord-Korea een onophoudelijk testprogramma voor raketten uitgevoerd, met als hoogtepunt de lancering van een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket die het Amerikaanse vasteland kan treffen, aldus NK News.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.