De Verenigde Naties (VN) waarschuwen dat de temperatuur tegen het einde van deze eeuw kan stijgen met 2,7 graden als de wereldwijde CO2-uitstoot ongewijzigd blijft. Dat meldt het persagentschap Reuters.
Volgende week komen de lidstaten van de Verenigde Naties samen in Glasgow voor de klimaatconferentie. Tijdens de conferentie COP26 zal onder meer de opwarming van de aarde besproken worden. Doel is om de opwarming te beperken tot 1,5 graden tegen het einde van deze eeuw. Volgens sommige analisten is dat de laatste kans om de wereld op het juiste spoor te zetten om een verdere opwarming van de aarde te stoppen.
Overstromingen tot bosbranden
Dit jaar is pijnlijk duidelijk geworden tot wat de klimaatopwarming kan leiden, gaande van overstromingen in eigen land tot bosbranden in Californië. Er moet met andere woorden zeer dringend worden ingegrepen, maar de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een tak van de VN, zei in de aanloop naar het twee weken durende evenement in Glasgow dat de concentraties broeikasgassen vorig jaar een record hebben bereikt en dat de wereld allesbehalve op schema zit om de klimaatopwarming binnen de perken te houden.
In het jaarlijkse verslag over de “uitstootkloof” van het VN-Milieuprogramma (UNEP), waarin de kloof wordt gemeten tussen de verwachte emissies en de emissies die verenigbaar zijn met de beperking van de temperatuurstijging deze eeuw (zoals overeengekomen in het klimaatakkoord van Parijs), staat dat de huidige klimaatplannen zullen resulteren in een afname van slechts 7,5 procent van de broeikasgassenuitstoot tegen 2030.
Volgens de VN zal de temperatuur toenemen met 2,7 graden stijgen als er geen extra maatregelen worden genomen. Die voorspelling ligt in lijn met één van de scenario’s die het VN- klimaatpanel afgelopen zomer beschreef in het klimaatrapport. Deze scenario bevindt zich tussen de meest optimistische en meest pessimistische scenario’s. Volgens de meest negatieve voorspellingen kan de temperatuur stijgen met 4,4 graden tegen het einde van deze eeuw.
Uitstoot met 55 procent verminderen
Volgens de VN moet de uitstoot verminderd worden met 30 procent om de opwarming te beperken tot 2 graden. Een afname van 55 procent is nodig om de opwarming te limiteren tot 1,5 graden.
Uit de recentste gegevens van de VN blijkt dat 143 landen, samen goed voor ongeveer 57 procent van de wereldwijde uitstoot, in de aanloop naar COP26 nieuwe of geactualiseerde emissiereductieplannen hebben ingediend en dat hun totale uitstoot, indien volledig uitgevoerd, tegen 2030 naar schatting 9 procent lager zal liggen dan in 2010.
Maar als alle toezeggingen van 192 landen in het kader van het klimaatakkoord van Parijs bij elkaar worden genomen, wordt tegen 2030 een toename van de wereldwijde uitstoot met ongeveer 16 procent ten opzichte van 2010 verwacht, wat dus tot een opwarming van ongeveer 2,7 graden zou leiden.