Dit is wat de Verenigde Arabische Emiraten willen bereiken in de ruimte

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) kondigden op zondag aan dat ze een fonds van 3 miljard dirham (810 miljoen euro) hebben opgericht om hun ruimtevaartprogramma te bekostigen. Het belooft het meest ambitieuze plan te worden van alle landen in het Midden-Oosten.

Sjeik Mohammed Bin Rashed, de huidige premier van de VAE en emir van deelstaat Dubai, verklaarde dat het fonds gebruikt zal worden om binnenlandse ondernemingen in de ruimtevaartsector een boost te geven. Ook zal er geld worden geïnvesteerd in onderzoeksprojecten.

De VAE vormden pas in 2014 een eerste ruimteagentschap, de United Arab Emirates Space Agency (UAESA). Dat boekte al snel vooruitgang: in 2019 stuurde de UAESA een eerste astronaut naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). 

Twee jaar later plaatste het agentschap een sonde in een baan rond Mars en later dit jaar zal het ook een sonde op de maan laten landen. Dat laatste is iets waar tot nu toe enkel drie naties in zijn geslaagd; de VS, Rusland en China.

“Oplossingen voor klimaatverandering”

Het Arabische ruimteprogramma moet nu fors worden uitgebreid. het wil het eerste land in het Midden-Oosten worden dat een eigen constellatie van satellieten bezit. Die zullen worden gebruikt om accuratere weersvoorspellingen te doen, maar ook om onderzoek te doen naar de klimaatverandering. 

De VAE bevinden zich immers in een van de grootste risicozones voor klimaatrampen. Wetenschappers zullen de gegevens ook gebruiken om olielozingen op te sporen, schepen te volgen en oogsten te monitoren. 

“Het project zal bijdragen aan de inspanningen van de VAE om oplossingen te ontwikkelen voor klimaatverandering, duurzaamheid en een beter rampenbeheerplan,” zei het mediabureau van de VAE op zondag. 

Venus en Mars

Daarbuiten kijkt het land verder, richting de andere planeten in ons zonnestelsel. Vorig jaar kondigde het bijvoorbeeld de ‘Emirati Interplanetary Mission’ aan, een onbemande expeditie die eerst Venus moet verkennen, waarna de asteroïdengordel voorbij Mars zal worden bezocht. 

Uiteindelijk moet de missie dan in 2033, na een reis van vijf jaar, landen op een asteroïde. Als dat lukt, wordt de VAE het vierde land in de wereld dat daarin slaagt. 

Meer