Verenigde Arabische Emiraten: “Armoede en economische stagnatie dreigen als er niets wordt gedaan aan de betaalbaarheid van energie”

Het Westen is volop bezig om de afhankelijkheid van Russische energie te verminderen. Suhail Al Mazrouei, energieminister van de Verenigde Arabische Emiraten, waarschuwt dat de wereldwijde focus op geopolitiek en energiezekerheid ertoe kan leiden dat de regeringen de afnemende betaalbaarheid van energie over het hoofd zien.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne is het pijnlijk duidelijk geworden hoe afhankelijk het Westen, in het bijzonder de Europese Unie, is van Russische energie. Intussen hebben de westerse regeringen allerhande maatregelen genomen om die afhankelijkheid te verminderen. Zo hebben de Verenigde Staten beloofd tegen het einde van het jaar 15 miljard kubieke meter extra aardgas te leveren aan Europa.

Betaalbaarheid energie

Al Mazrouei waarschuwt in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC voor de gevaren die komen kijken bij dat streven naar meer energiezekerheid. “De regeringen dreigen daardoor op lange termijn de betaalbaarheid van energie over het hoofd te zien”, klinkt het.

Hij herhaalt daarbij de boodschap dat het oliekartel OPEC+ de orde op de oliemarkt probeert te handhaven en ernaar streeft om in een beheersbaar tempo meer olie op de markt te brengen. “Om dat te kunnen doen, hebben we meer (financiële) middelen nodig. We moeten investeren en we moeten de politiek loskoppelen van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie”, luidt de redenering van de energieminister.

“Ik maak me zorgen dat we in een situatie terecht zouden kunnen komen waarin de betaalbaarheid van energie een probleem wordt en dat zou zeker tot armoede leiden, en uiteindelijk tot een stagnatie van de wereldeconomie. We doen ons best, maar we kunnen niet overal de schuld van krijgen – we doen ons best”, vervolgt hij.

Vergadering OPEC+

Ook de Saudische minister van Energie, Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, zegt dat de politiek geen impact mag hebben op het energiebeleid. “Binnen OPEC+ is er een cultuur waarbij alle leden de politiek achter zich laten zodra ze de vergaderruimte betreden”, zegt de Saudische minister aan CNBC.

De leden van OPEC+ zitten nu donderdag samen om te beslissen of ze meer olie zullen produceren. Tijdens de laatste samenkomst werd beslist om de geplande productieverhoging te handhaven. Dagelijks worden er 400.000 extra vaten olie opgepompt.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20