De gezondheidssituatie in het Verenigd Koninkrijk verslechtert. Zozeer zelfs dat de ministers hebben besloten de laatste fase van de geplande versoepelingen, aanvankelijk gepland voor 21 juni, nog eens met vier weken uit te stellen.
De pandemie is nog steeds aanwezig in het Verenigd Koninkrijk. En dit verstoort de plannen van de Britse premier voor een volledig economisch herstel. Dankzij een succesvolle vaccinatiecampagne vanaf begin december 2020 kon Boris Johnson een versoepelingsstrategie aankondigen. De bedoeling was om op 21 juni 2021 alle beperkingen op te heffen.
Op 17 mei, tijdens de derde versoepelingsfase, mochten bioscopen, hotels en musea weer open en waren grote shows en sportevenementen weer mogelijk. Toen schommelde het aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus tussen 1.000 en 2.200 per dag.
Maar sindsdien is de situatie verslechterd: het land tekende zondag meer dan 7.000 gevallen op. In een week tijd betekent dit een stijging van bijna 50 procent. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe, met 15 procent. Na bijna een maand onder de 1.000 coronapatiënten, werd deze grens vorige week opnieuw overschreden.
Ontsmetting
De Britse ministers hebben gisteravond besloten het einde van alle gezondheidsmaatregelen uit te stellen. Telewerken zal nog vier weken moeten doorgaan en nachtclubs zullen deze maand niet heropenen, vertelden bronnen aan de BBC.
De premier zal dit later vandaag tijdens een persconferentie aankondigen. De bedoeling is om tijd te winnen om een groter deel van de bevolking volledig te vaccineren. Momenteel heeft 78,9 procent van de Britten ten minste één dosis vaccin ontvangen en is 56,6 procent volledig gevaccineerd. Ter vergelijking: in België heeft 48 procent van de totale bevolking een dosis gekregen en is 25,8 procent volledig gevaccineerd.
Delta-variant
De toename van het aantal gevallen in het Verenigd Koninkrijk is vooral te wijten aan de Delta-variant. Deze mutatie, die voor het eerst in India werd ontdekt, is nu verantwoordelijk voor 90 procent van de besmettingen in het land. De variant is veel besmettelijker. Of het ook gevaarlijker is, is nog niet zeker. Bovendien zouden de door het Verenigd Koninkrijk gebruikte vaccins (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) doeltreffend genoeg moeten zijn tegen de Delta-variant.
De komende weken zal de regering nagaan of de toename van het aantal gevallen ook tot een sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames leidt. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe coronabeperkingen. Als de ziekenhuizen niet onder druk komen te staan, zullen de maatregelen – met uitzondering van het mondmasker en social distancing – eind juli worden opgeheven. (lb)