Key Takeaways
- Het Verenigd Koninkrijk leidt een coalitie van Europese en Gemenebestlanden om Oekraïne te steunen tijdens de besprekingen over een staakt-het-vuren.
- De coalitie wil elke staakt-het-vuren-overeenkomst in de voortdurende oorlog van Rusland tegen Oekraïne ondersteunen met verschillende vormen van hulp.
- Landen die deelnemen aan de coalitie zullen niet alleen militaire hulp bieden, maar ook de positie van Oekraïne versterken door veiligheidsgaranties.
Volgens Britse functionarissen is er een coalitie van landen, voornamelijk uit Europa en het Gemenebest, aan het ontstaan om Oekraïne te steunen. Dat schrijft BBC. Deze “coalitie van bereidwilligen”, aangevoerd door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, is bedoeld om een staakt-het-vuren in de voortdurende oorlog van Rusland tegen Oekraïne te ondersteunen. Hoewel niet van alle deelnemende landen wordt verwacht dat ze troepen zullen inzetten, kunnen sommige wel andere vormen van hulp aanbieden.
Dit initiatief komt op een moment dat Kiev ernaar streeft om de relatie met Washington te herstellen na de tijdelijke stop van de VS op militaire hulp en het delen van inlichtingen met Oekraïne. De Amerikaanse president Donald Trump beweerd dat hij probeert een overeenkomst tussen Oekraïne en Rusland tot stand te brengen, maar de Britse premier Keir Starmer is van mening dat het een vergissing zou zijn om alleen op onderhandelingen te vertrouwen. Hij benadrukt dat het belangrijk is om de veiligheid van Oekraïne te waarborgen en zijn positie te versterken, ongeacht of er een akkoord wordt bereikt.
Positieve stap
De Britse regering ziet deze coalitie als een positieve stap en benadrukt de noodzaak van voortdurende samenwerking met de VS en Europese partners om de vrede te handhaven. Ambtenaren kwamen dinsdag bijeen om mogelijke veiligheidsgaranties na een eventueel vredesakkoord te bespreken. Naast de voorgestelde coalitie heeft het VK ook belangrijke toezeggingen gedaan voor de verdediging van Oekraïne, waaronder een raketdeal ter waarde van 1,6 miljard pond (1,9 miljard euro) en een overeenkomst met Anduril, een Brits-Amerikaans beveiligingsbedrijf, voor geavanceerde aanvalsdrones.
Minister van Defensie John Healey had onlangs een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Pete Hegseth in Washington D.C. Hij erkende de uitdaging van de VS aan Europa om de defensie-uitgaven te verhogen en verklaarde dat het VK zich hiertoe verbonden heeft. Hegseth benadrukte ook de inzet van het VK voor het leiderschap van de NAVO.
“Europa moet zichzelf beschermen”
Ondertussen worstelt de Europese Unie met mogelijke verminderingen van de Amerikaanse veiligheidssteun. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, riep op tot een defensiepakket van 800 miljard euro en benadrukte dat Europa zichzelf moet beschermen en Oekraïne moet steunen.
Kiev toonde zich dankbaar voor de aanhoudende steun van de EU. Andere landen hebben ook aangegeven bereid te zijn bij te dragen aan de vredesinspanningen in Oekraïne, waarbij Turkije betrokkenheid bij vredeshandhavingsoperaties voorstelde en Ierland overwoog troepen in te zetten voor vredeshandhaving, maar niet voor afschrikkingsdoeleinden.
Australië heeft ook aangegeven open te staan voor het sturen van troepen als vredeshandhavers. Rusland wees echter oproepen voor een tijdelijk staakt-het-vuren af en benadrukte dat er eerst een definitieve regeling moet komen voordat men uitstel kan verlenen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!