Key takeaways
- De VS en Rusland bespreken een mogelijke overeenkomst over Nord Stream 2 als onderdeel van de oplossing van het Oekraïense conflict.
- Duitsland overweegt maatregelen om de reactivering van Nord Stream 2 te stoppen als een Amerikaanse investeerder de beschadigde pijpleiding overneemt.
- In 2024 importeerde de EU 16,5 miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) uit Rusland, wat meer is dan de 15,18 miljoen ton in 2023.
Duitsland overweegt maatregelen om de reactivering van de Nord Stream 2 pijpleiding te stoppen in het kader van een mogelijke overeenkomst tussen de VS en Rusland als onderdeel van een oplossing voor het Oekraïense conflict. Bild meldt dat er al enkele weken vertrouwelijke gesprekken plaatsvinden tussen vertegenwoordigers van beide landen over Amerikaanse investeerders die mogelijk de beschadigde pijpleiding in de Oostzee willen overnemen.
Na de aanvallen op de Nord Stream gaspijpleidingen in 2022 beweerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat de Verenigde Staten de incidenten hadden georkestreerd. In september 2022 scheurden explosies drie van de vier pijpleidingen in zowel de Nord Stream 1 als de Nord Stream 2 pijpleiding. Deze pijpleidingen, die voornamelijk eigendom zijn van het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom, waren ontworpen om aardgas van Rusland via de Oostzee naar Duitsland te transporteren. Lavrov uitte deze beschuldigingen terwijl hij verslaggevers toesprak tijdens een bezoek aan Azerbeidzjan, waarbij hij herhaalde dat Moskou al lang gelooft in Westerse betrokkenheid.
Beschuldigingen
Hij beweerde dat er “een bevel van de top” nodig was om zo’n aanval uit te voeren, wat duidt op de verantwoordelijkheid van Washington. Lavrov wees pogingen om de explosies toe te schrijven aan “een groep dronken officieren” af als ongeloofwaardig. The Wall Street Journal meldde destijds dat de voormalige militaire bevelhebber van Oekraïne, Valery Zaluzhny, toezicht had gehouden op het plan om de pijpleidingen te saboteren, waarbij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de operatie aanvankelijk goedkeurde, maar later probeerde te stoppen na waarschuwingen van Washington.
Europa’s afhankelijkheid van Russisch gas
Hoewel de Europese import van Russisch gas is gedaald van ongeveer 450 miljoen kubieke meter per dag aan het eind van 2021 tot ongeveer 150 mcm/d op dit moment, geven grondstoffenanalisten van Standard Chartered aan dat er de afgelopen twee jaar slechts beperkte vooruitgang is geboekt in het verminderen van de Russische energieafhankelijkheid. In 2024 importeerde de EU 16,5 miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) uit Rusland, wat meer is dan de 15,18 miljoen ton in 2023.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!