Verenigd Koninkrijk dwingt toch twee weken quarantaine af voor toeristen

Het Verenigd Koninkrijk zal mensen die het land binnenkomen, verplichten tot twee weken quarantaine. Volgens British Airways is het toerisme voor deze zomer daarmee volledig verdoemd.

Als u deze zomer op vakantie gaat naar het Verenigd Koninkrijk, moet u twee weken extra rekenen voor een quarantaine. Dat is de beslissing van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarmee legt de regering van Johnson de bezwaren van de reissector naast zich neer. Die vreest voor een drama: een goed zomerseizoen zou nog enige compensatie kunnen betekenen voor een corona-geplaagd voorjaar.

Verlies voor de luchtvaart

British Airways, samen met EasyJet en Ryanair, heeft gedreigd om de overheid te vervolgen over het beleid. Volgens de luchtvaartmaatschappijen zijn die maatregelen niet effectief tegen het bestrijden van Covid-19. Daarnaast is het weinig bemoedigend voor reizigers, die zo niet meer zullen boeken, vreest BA. Net nu zijn de luchtvaartmaatschappijen opnieuw extra capaciteit aan het inzetten.

‘Met de onzekerheid over de regels zullen zelfs de mensen die toch nog op vakantie dachten te vertrekken in juli of augustus, wachten met boeken. Niemand weet namelijk hoe lang de regels zullen blijven bestaan’, zegt John Strickland, een consultant met ervaring bij KLM en BA, aan het persagentschap Bloomberg. ‘Twee weken lockdown na een vakantie is iets dat weinig mensen zich kunnen permitteren.’

Europa

In de meeste Europese landen is het aantal corona-infecties dusdanig aan het dalen dat internationaal reizen een optie is. Zo zijn de grenzen in België open en bereidt de Costa Brava zich voor op toeristen. Ook in de buurlanden gaan de grenzen opnieuw open.

Jaarlijks vertrekken 35 miljoen mensen naar het Verenigd Koninkrijk, ze spenderen daar tot 44 miljard euro.

Elke dag kost het British Airways 22 miljoen euro om de vliegtuigen aan de grond te houden. Het bedrijf wil binnenkort al 40 procent van de vluchten uitvoeren, maar de plannen van Downing Street gooien roet in het eten.

Volgens de Britse overheid is de quarantaine een belangrijk element van de exitstrategie, om een tweede golf van infecties voor te zijn. In het VK zijn 40.542 doden gevallen, dat is 10 procent van de wereldwijde dodentol.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20