Verdwijnt er een bankautomaat in jouw buurt? Of komt er net één bij?

De vier grootbanken hebben een tijdje geleden beslist om samen een netwerk van bankautomaten uit te baten. Die komen er in de plaats van hun eigen toestellen. Batopin, de organisatie achter het bankneutrale netwerk, laat weten dat er tegen 2025 970 locaties met automaten zullen zijn. Bedoeling is dat iedereen binnen een straal van 5 kilometer toegang heeft tot contant geld.

In het nieuws: Tegen 2025 kan je op 970 locaties in België geld opvragen aan een bankautomaat van Batopin. In totaal gaat het over 503 steden en gemeenten.

  • De vier grootbanken wouden eerder op 750 locaties zulke automaten plaatsen, maar ze hebben uiteindelijk hun ambities naar boven bijgesteld. Die bankautomaten komen er in de plaats van hun eigen toestellen. In totaal zullen minder automaten beschikbaar zijn, maar Batopin maakt zich sterk dat die beter gespreid zullen, waardoor iedereen vlotjes toegang zal hebben tot contant geld.
    • “Wij zijn altijd constructief aan tafel gaan zitten met de banksector, de regering en de Nationale Bank”, benadrukt Jeroen Ghysel, CEO van Batopin. “Toen de 750 locaties uit ons oorspronkelijke spreidingsplan niet voldoende bleken, engageerden we ons om meer dan 200 nieuwe locaties toe te voegen.”
    • “95 procent van de Belgen zal een CASH-punt vinden binnen de 5 kilometer rijafstand. Voor de meeste mensen zal dat in realiteit een pak minder dan 5 kilometer zijn”, vervolgt Ghysel. “We zorgen ervoor dat 40 procent van alle CASH-punten in kleine gemeentes en deelgemeentes zal staan. Bovendien zullen er CASH-punten komen op 50 locaties waar al minstens 3 jaar geen geldautomaat meer was.”
  • Momenteel zit Batopin halfweg de uitrol van het netwerk van de zogenaamde CASH-punten.
    • Batopin heeft 3 types CASH-punten: zowat zes op de tien zijn momenteel binnenruimtes, bijna een derde automaten in de muur en tot slot een tiende kiosken. Die laatste worden in een werkplaats opgebouwd en kunnen op zichzelf staan, bijvoorbeeld op parkings.
  • Vandaag zijn er op 400 locaties in België ongeveer 1.000 bankneutrale automaten in gebruik (41% van de locaties) en voor nog eens 17 procent van de locaties is de opbouw al gestart. In totaal waren 58 procent van de locaties dus al eerder bekend.
  • Nu heeft Batopin alle locaties bekendgemaakt. Wil je weten waar er in jouw gemeente een CASH-punt komt? Raadpleeg dan zeker deze lijst.
  • Ghysel voegt eraan toe dat Batopin nog steeds op zoek is naar geschikte panden in het hele land. “We onderhouden nauwe contacten met lokale besturen en zullen nog meer ter plaatse gaan met onze teams”, klinkt het. “Wie een pand ter beschikking heeft, kan via de website contact opnemen.”

En de andere banken?

Ook dit nog: De samenwerking van de grootbanken heeft geen impact op de automaten van de andere financiële instellingen.

  • Sommige banken werken al samen voor het beheer en onderhoud van hun geldautomaten. AXA, Argenta, Crelan, bpost en vdk bank doen dat onder de naam JoFiCo (Joint Financial Company).
  • Maar: Hou er rekening mee dat de kans bestaat dat je moet betalen voor geldopnames (aan automaten van concurrenten). Dat is doorgaans het geval bij de gratis zichtrekeningen. Soms moet je ook een vergoeding betalen als je een betalende formule hebt. Lees daarom altijd de kleine lettertjes. We laten ons licht schijnen over de grootbanken.
    • Beat Pulse, de gratis zichtrekening van Belfius, laat je 24 geldopnames aan concurrerende bankautomaten per jaar doen. Indien je er meer doet, betaal je 0,50 euro per transactie.
    • Hello4You, de gratis zichtrekening van BNP Paribas Fortis en de dochteronderneming Hello Bank, laat je onbeperkt geld opvragen aan eender welke bankautomaat.
    • Momenteel kan je bij KBC nog een gratis zichtrekening openen. Vanaf 1 juli stijgt het prijskaartje tot 2 euro per maand. Net zoals de gratis zichtrekening van Belfius kan je tot 24 keer per jaar aan eender welke automaat kosteloos geld opvragen. Daarna betaal je 0,50 euro per transactie.
    • ING heeft enkel een gratis formule voor jongeren. Het Do-Basic-pakket is de goedkoopste rekening van de bank voor volwassenen. Je betaalt 1,9 euro per maand. In ruil krijg je 36 gratis geldopnames aan alle bankautomaten. Als je dat plafond overschrijdt, betaal je 0,50 euro per opname. Indien je onbeperkt geld wenst af te halen, moet je voor het Do-More-Pack kiezen. Je betaalt dan 5 euro per maand. ING verlaagt het tarief tot 1,9 euro als je maandelijks minstens 700 euro op die rekening stort.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer