Verblijfsvergunning invloedrijke imam ingetrokken wegens “gevaar voor nationale veiligheid”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in oktober vorig jaar de verblijfsvergunning van imam Mohamed Toujgani ingetrokken. Toujgani is hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek en zou volgens Mahdi een ernstig gevaar vormen voor de nationale veiligheid. Dat bericht VRT NWS.

Imam Toujgani kreeg het bevel het land te verlaten en hij moet zich aan een inreisverbod van tien jaar houden. De man zou op dit moment niet meer in België zijn. Volgens zijn advocaat vecht de imam de beslissing aan. Zijn vrouw en kinderen wonen in ons land.

Belgische Liga van Imams

Het is niet de eerste keer dat de imam in opspraak komt. In een video van 2009 op YouTube, die ondertussen is verwijderd wegens “schending van het YouTube-beleid voor het aanzetten tot haat”, zou Toujgani wel erg hard van leer zijn tegen joden.

“Maak dat het bloed van de martelaars een wapen wordt onder de voeten van de onderdrukker en maak dat dat bloed een laaiend vuur wordt dat hen verbrandt en een wind die hen kwelt”, zo citeerde Bruzz hem.

In 2019 bood Toujgani zijn excuses aan voor de uitspraken. Het zou een “emotionele uitschuiver midden in de Gaza-oorlog”, geweest zijn.

Toujgani staat ook aan het hoofd van de Belgische Liga van Imams. Die vereniging zou sterk onder invloed zijn van de Marokkaanse overheid en zich bezighouden met spionage, zo blijkt uit getuigenissen aan VRT NWS.

“Niet welkom”

“Er zijn in het verleden al veel te vaak haatpredikers geweest die de ruimte hebben gekregen om hun ideeën te verspreiden en te verdedigen”, zegt Mahdi aan VRT NWS.

“Toujgani was wellicht een van de meest invloedrijke onder hen. Hiermee willen we een signaal uitsturen. Wie haat zaait, onze samenleving verdeelt en een bedreiging vormt voor onze veiligheid, is niet welkom in ons land. Vandaag niet, maar ook de komende jaren niet.”

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.