In Venezuela staat 20 ton goud klaar om verscheept te worden. Bestemming onbekend

Maandag is in de Venezolaanse hoofdstad Caracas een vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Nordwest Airlines geland. Sinds dan draait de geruchtenmolen in Venezuela op volle toeren.

In een tweet maakte het parlement, dat in handen is van de oppositie, bekend dat het vliegtuig 20 ton goud komt ophalen. Dat goud ligt in de kluizen van de centrale bank klaar om te worden verscheept. Het parlement zegt die informatie te halen bij ambtenaren van de Banco Central de Venezuela.  Het zou gaan om een vijfde van alle goud dat Venezuela nog bezit en voor een waarde van 730 miljoen euro.

De vraag rijst uiteraard wie vandaag nog aanspraak op het goud kan maken. Nicolas Maduro, de sterke man van het land, raakt immers steeds verder in het nauw. Amerikaans Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton waarschuwde bankiers, handelaars, brokers er woensdag op Twitter voor ‘om niet te handelen in goud, olie of andere Venezolaanse grondstoffen , die door de Maduro maffia waren gestolen van het Venezolaanse volk’.

Bestemming Rusland?

Een van de mogelijke bestemmingen van het goud zou Rusland zijn.  Het land investeerde de voorbije 20 jaar ruim 17 miljard dollar in steun aan de regimes van Hugo Chavez en Nicolas Maduro. Dat gebeurde meestal onder de vorm van leningen en investeringen.

De belangrijkste Russische investeerder in het Latijns-Amerikaanse land is de Russische oliemaatschappij Rosneft. Dat bedrijf betaalde de voorbije jaren ruim 8,5 miljard dollar voor toekomstige olieleveringen. Indien het regime Maduro niet overleeft is dat geld verloren.

Een topman van het Russische ministerie van Financiën waarschuwt voor zulk scenario. Venezuela zou moeite hebben om in maart een tranche van 100 miljoen dollar terug te betalen. Dat geld is het land aan Rusland verschuldigd op een lening van 3,15 miljard dollar die in 2017 werd geherfinancierd. Het ministerie zei later te verwachten ‘dat Venezuela aan zijn verplichtingen zou voldoen’.

Maduro: “Vermijd dat Venezulea een tweede Vietnam wordt” 

Het net rond de Venezolaanse dictator Nicolas Maduro lijkt zich ondertussen te sluiten. Hij zond woensdag nog brieven uit naar de leiders van Uruguay, Bolivië, Rusland, het Vaticaan en andere Europese landen. Daarin de vraag te bemiddelen in een proces van dialoog met de oppositie. Tegelijkertijd waarschuwde hij het Amerikaanse volk voor hun president, die er volgens hem op uit is een coup te plegen in  zijn land.

“De VS willen beslag leggen op onze olie, net als ze dat in Irak en Libië deden. Ik vraag het Amerikaanse volk ons te steunen opdat Venezuela geen tweede Vietnam wordt,” zei Maduro in een video die hij op Facebook postte.

https://www.facebook.com/canal10nicaragua/videos/346841215907894/

Europees Parlement erkent Juan Guaido als president van Venezuela

Die verzoeken lijken in dovemansoren te zullen vallen. Want Maduro houdt niet veel troeven meer over. De arrestatie de voorbije dagen van 11 journalisten en het afsluiten van sociale media in het land, zal daar nog weinig aan veranderen.

Het Venezolaanse parlement en ruim 60 landen waaronder de VS en Canada, hebben Juan Guaido nu als interim-president van Venezuela erkend. Donderdag volgde dan het Europees Parlement.

In een interview met de Spaanse krant El País, zegt Guaido zich bij de machtsovername niet aan geweld te verwachten. Volgens hem ‘omdat 90% van het volk verandering wil’. Ook het leger zal zich uiteindelijk tegen Maduro keren. Guaido heeft hen niet enkel amnestie beloofd, hij ziet voor de militairen en ook een belangrijke rol weggelegd in de heropbouw van het land.

https://twitter.com/EP_President/status/1090936126087544832

Meer