Veel gepensioneerden vragen het kapitaal uit hun pensioenspaarpot op na sterk beursjaar

Door de sterke beursprestaties in 2021 hebben veel pensioenspaarders beslist om het kapitaal uit hun pensioenspaarfonds op te vragen. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij de vier grootbanken en Argenta.

De beurzen hebben een sterk jaar achter de rug. Zo is de Bel20 in 2021 met 19,02 procent gestegen tot 4.310,15 punten. Dat de beurzen vorig jaar goed hebben gepresteerd, is ook de pensioenspaarders niet ontgaan. Een rondvraag van De Tijd bij de vier grootbanken en Argenta leert dat ze massaal hun pensioenspaarpotje hebben verzilverd. Veel van hen hebben in 2020 gewacht om hun kapitaal op te vragen. Dat jaar is de coronacrisis uitgebroken en namen de beurzen een forse duik.

Uitstroom pensioenspaarfondsen

Uit die bevraging blijkt dat KBC de uitstroom vorig jaar heeft zien stijgen met 50 procent. Bij BNP Paribas Fortis steeg het aantal terugbetalingen met 11 procent en het bedrag met 21 procent, en bij Belfius met respectievelijk 7 en 19 procent. Ook ING meldt een grotere uitstroom. Argenta zegt dat het die conclusie niet wil trekken.

Wie aan pensioensparen wil doen, krijgt doorgaans de keuze uit twee producten: het pensioenspaarfonds en de pensioenspaarverzekering. Uit de rondvraag blijkt dat meer en meer mensen kiezen voor een pensioenspaarfonds. Bij KBC is het aantal nieuwe contracten voor een pensioenspaarfonds gestegen met 40 procent, terwijl het aantal voor een verzekering met 24 procent daalde. 91 procent van de nieuwe spaarders opteerde voor een fonds, en amper 9 procent voor een verzekering.

Verschillende fondsen

Waarom zijn pensioenspaarfondsen zo populair? Om te beginnen kan je je kapitaal op eender welk moment opvragen (na je 60ste verjaardag). Dat is niet het geval bij een pensioenspaarverzekering. Bij dat spaarproduct moet je rekening houden met een eindvervaldag. Bij veel verzekeraars is dat je 65ste verjaardag.

Bij een pensioenspaarfonds wordt je kapitaal belegd in verschillende activa, afhankelijk van je risicoprofiel. Een dynamisch pensioenspaarfonds belegt je kapitaal bijvoorbeeld voornamelijk in aandelen, terwijl een defensief fonds de voorkeur geeft aan onder meer obligaties. Bij veel banken krijg je de keuze uit drie type pensioenspaarfondsen: defensief, neutraal en dynamisch.

Tak21-verzekering boet aan populariteit in

De tak21-verzekering was lange tijd een populair pensioenspaarproduct van de verzekeraars. Die pensioenspaarverzekering is bedoeld voor spaarders die niet veel risico’s willen nemen. Om te beginnen geniet je van een kapitaalgarantie. Daarnaast bestaat de opbrengsten uit een gewaarborgde rentevoet en een eventuele winstdeelname.

Door het lagerentebeleid van de ECB de laatste jaren zijn de opbrengsten van de tak21-verzekering weliswaar stelselmatig gedaald. Daardoor opteren meer en meer verzekeraars voor de tak23-verzekering. Dat is eigenlijk het verzekeringsalternatief voor de pensioenspaarfonds van de banken. Bij dat product geniet je wel niet van een kapitaalgarantie of gewaarborgde rentevoet. Net zoals bij een pensioenspaarfonds is het rendement afhankelijk van de onderliggende activa.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.